BIZIT 2022

Chrome ažuriranje protiv web-sajtova koji korisnike sprečavaju da ih napuste

Većina internet građana se sigurno susrela sa onim web-sajtovima koji, nakon što se uđe na njihovu lokaciju, ne dozvoljavaju povratak na prethodnu stranu, te korisnike sprečavaju da ih napuste. Jedini način da se ovakve lokacije napuste je da se zatvori pretraživač, a Chrome planira da tome stane na put.

PCPress.rs Image

Ovakvo ponašanje web-sajtova tumači se kao prevara, pa Chrome i drugi Chromium pretraživači poput Microsoft Edge-a, planiraju da takve probleme u budućnosti eliminišu. Naime, radi se o ažuriranju koje će doneti funkciju koja utiče na sprečavanje zloupotrebe tastera za povratak na prethodnu stranu, pa će sajtovi koji ne obraćaju pažnju na želje i naredbe korisnika u budućnosti biti ignorisani. To znači da trenutne metode za zadržavanje korisnika na nekom web-sajtu više neće funkcionisati, a ažuriranje utiče samo na back/forward taster UI, ali ne i na history.back/forward API.

PCPress.rs Image

Promene su već odobrene, pa se očekuje da uskoro stignu do Chrome korisnika, te se implementiraju u okviru Windows, Mac, Linux, Chrome OS i Android platformi.

Pročitajte i:  Novi Chrome eksperiment obećava bolje trajanje baterije

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,