TrendMicro

Chrome OS 103 Linux Terminal je pripremljen za Guest OS instalacije

Većina ljudi do sada zna da možete da koristite Linux na Chromebook-ovima.

PCPress.rs Image

Bruschetta je u suštini Google-ova virtuelna mašina

Google obezbeđuje podrazumevanu Debian verziju i alate koji olakšavaju instaliranje Linux aplikacija. U toku je projekat pod nazivom Bruschetta, koji će koristiti istu arhitekturu kontejnera i virtuelne mašine za instaliranje drugih operativnih sistema. Bruschetta će vam omogućiti da instalirate druge operativne sisteme na Chromebook.

Ako niste upoznati sa Bruschettom, na osnovu imena, možete pretpostaviti da je sličan Crostini-u, koji je implementacija Linux-a na Chromebook-ovima. Umesto da dobijete podrazumevanu Debian verziju Linux-a, moći ćete da koristite Bruschetta da instalirate bilo koji Guest OS na Chromebook-ovima. Svakako će biti opcija različite Linux distribucije, ali možda bi mogle biti i druge? Google tek sada počinje da primenjuje pozadinsku podršku za instaliranje Guest OS-a na Chromebook-ove. Druga lepa poboljšanja su SSH konekcije, kao i prečica do Developer Settings-a u Chrome OS-u. Ako želite da se brzo povežete preko SSH-a na operativni sistem kontejnera, sada to možete učiniti jednim klikom.

Pročitajte i:  Chrome sprema ograničenja za ad-blocker

Developer Settings će uključiti novi pododeljak za druge operativne sisteme instalirane preko Bruschetta. Google takođe upravo sada počinje sa korisničkim interfejsom za instalaciju Guest OS-a ali opet, pozadinska funkcionalnost još uvek nije tu. Sa novim Linux terminalom i podrškom za druge operativne sisteme, korisnici Chromebook-a će moći da koriste koju god verziju Linuxa žele. Da, Debian je verovatno odličan za mase. Ali ako ste pristrasni prema Arch Linux-u, trenutno morate da pratite uputstva koja su složenija od dobro osmišljenog procesa instalacije. Što je još važnije, Bruschetta je u suštini Google-ova virtuelna mašina u kontejneru koji bi teoretski mogao da podrži bilo koji operativni sistem. Možda čak i Microsoft Windows. Bruschetta uglavnom cilja na Linux na Chromebook-ovima. Međutim, moguće je da se ne-Linux platforme mogu podržavati, bilo zvanično ili nezvanično.

Izvor: Aboutchromebooks

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,