Top50 Glas publike

Chrome polako napušta Flash Player

U svitanje interneta, kada su interaktivni sadržaji tek počinjali da budu popularni na web-sajtovima, Adobe Flash Player je bio ključni momenat u razvoju, te je svaki sajt želeo da ga implementira, bilo da se radilo samo o navigaciji, pokretanju video sadržaja, ili kreiranju video igara.

PCPress.rs Image

Flash je danas izgubio na popularnosti, te je Adobe pre nekoliko godina najavio će se sa daljim razvijanjem prestati do kraja 2020. godine. Tako se polako svi okreću od nekadašnje zvezde interneta, te je i Chrome najavio da će od jula onemogućiti pristup svim Flash sajtovima, i da će korisnike obeshrabrivati da zavise od Flash Player-a, i to na glasan i vrlo očigledan način. Google je već ranije najavio da planira da Flash polako iskoreni kada je Chrome u pitanju, tako da je ovo sledeći korak. Chrome trenutno još uvek dozvoljava upotrebu Flash-a, ali je ovaj isključen, pa svaki korisnik mora ručno da ga uključi svaki put kada se pokreće pretraživač. Flash Player će tek sa verzijom Chrome 76 biti potpuno deaktiviran, da bi se polako zaputio u istoriju.

Pročitajte i:  Velike promene: Google passkey i kraj lozinki

PCPress.rs Image

Iz kompanije napominju da će Flash ipak moći da se pokreće i u Chrome-u 76, samo što će biti potreno da se ode u Settings meni da bi se našlo odgovarajuće dugme, što je prilično komplikovano i ni malo očigledno, tako da se Google nada da će se developeri zbog toga vremenom okrenuti ka HTMl5 ili novijim tehnologijama koje će Flash poslati u zasluženu penziju.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,