Top50 Glas publike

Čip koji otkriva kancerogene ćelije

Postoji nekoliko načina na koji doktori mogu da uoče ćelije kancera, s obzirom da postoje milijarde ćelija u organizmu sama analiza bi potrajala, što bi usporilo proces lečenja. Zahvaljujći istraživačima sa Univerziteta Mičigen, to bi se moglo promeniti zato što su razvili novi čip koji omogućava da se kancerogene ćelije odvoje od običnih ćelija.

PCPress.rs Image

Istraživači su razvili mikro-fluidni čip koji liči na lavirint, pomaže u razdvajanju kancerogene ćelija od ostatka krvotoka. Zahvaljujući korišćenju fizike same krivine čipa će pomoći da se veće kancerogene ćelije pomere napred a obične ćelije će stajati uz zid čipa. Prema istraživačima spirala čipa pomaže u sortiranju sadržaja krvi prema veličini ćelije sa belim i crvenim krvnim zrncima koja se akumuliraju na različitim stranama krvotoka.

Sa unutrašnje strane krivine čipa čestice koje se nalaze na njegovom zidu će se pomeriti. Veće kancerogene ćelije će biti jače odgurnute nego mala bela krvna zrnca, a sa spoljašnje strane male čestice će ići uz čip. Za ovaj metod se kaže da je brži nego standardni koji može da potraje dok se odredi koje su kancerozne ćelije. Ovaj čip se trenutno koristi na kliničkim ispitivanjima kako bi se izolovale kancerogene ćelije koje se nalaze u organizmu pacijenata sa agresivnim oblikom raka dojke.

Pročitajte i:  12 procenata zaposlenih zadržava intelektualnu svojinu kompanije prilikom napuštanja posla

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,