BIZIT 2022

Čipuj psa da te ujede

Svake godine u svetu, u državnim i privatnim skloništima i azilima, bude uspavano preko 5 miliona mačaka i pasa. Taj broj varira od države do države, a obično iznosi između 30 i 50% od ukupnog broja životinja koje završe na ulici. Među životinjama koje dođu u azile je i veliki broj vlasničkih kućnih ljubimaca koji su se izgubili ili pobegli. Mikročip u ovom slučaju bukvalno može predstavljati razliku između života i smrti.

PCPress.rs Image

Tehnologija na kojoj je zasnovan mikročip za kućne ljubimce postoji više decenija, ali je tek nedavno postala pristupačna za korišćenje na tržištu opreme za kućne ljubimce.

Mikročip za kućne ljubimce koristi tehnologiju identifikacije radio frekvencijom (radio-frequency identification – RFID). Kao što i ime kaže, RFID koristi radio talase kao medijum za prenošenje podataka, te čuva podatke i, koristeći elektromagnetne talase kao izvor energije, emituje podatke na uređaj koji ih čita.

Ova praksa je nedavno otvorila nove mogućnosti za različite vrste prevara. Najpopularniji scenario je onaj u kojem ucenjivači otmu ljubimca, pa na osnovu podataka sa mikročipa traže otkup od vlasnika, a moguć je zahvaljujući tome što bilo ko može da kupi čitač za mikročipove.

Mnogi proizvođači mikročipova preporučuju vam da između ostalih podataka, na čipu ostavite i broj svog mobilnog telefona, što je razumljivo kada je u pitanju pojednostavljivanje procesa vraćanja izgubljenog ljubimca, ali je opasno kada su u pitanju razne vrste prevara, budući da brojevi telefona sada mogu da se zloupotrebe kao što su nekada brojevi socijalnog osiguranja.

Mehanizam po kojem prevara funkcioniše je jednostavan: ili će vam stići mejl (ako ste u podacima naveli mejl adresu) ili SMS poruka (ako ste ostavili broj telefona), a obično će sadržati ime vašeg ljubimca, te neki problem u vezi sa njim. Zahtevaće od vas set vaših ličnih podataka, kako bi se izmišljeni problem rešio, pa je važno da pre nego što odgovorite na mejl ili poruku proverite ko ih šalje. Ne verujte nikome dok se ne dokaže suprotno.

Izvor: huffingtonpost.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,