Predgled aplikacija – Ćirilioid 1.1

Iz kuhinje programera Duleta Nedeljkovića dolazi nam sjajan alat za učenje ćiriličnog pisma. Ćiriloid (goo.gl/LLjE5) je namenjen deci predškolskog uzrasta, ali i onoj nešto starijoj kojoj je potrebno utvrđivanje gradiva. Program je osmišljen tako da se jednostavno koristi, čak i bez intervencije roditelja.

Ciriloid 1.1 2Slova su poređana azbučnim redom i nalaze se na dugačkoj skrolabilnoj formi. Krupna su i različito obojena kako bi mališanima privukla pažnju. Pored svakog slova nalaze se i dva predmeta čiji naziv upravo počinje odabranim slovom. Tako najmlađi mogu naučiti da slovom „A“ počinje „automobil“ i „avion“, slovom „G“ „gitara“ i „grožđe“, slovom „J“ „jabuka“ i „jež“ itd. Tapom prsta u kvadratić u kome se nalazi upisano slovo čuće se njegovo izgovaranje, a isto važi i za predmete koji reprezentuju slova. Postavljeni sistem gotovo je idealan pošto na prijemčiv audio vizuelni način klincima i klincezama naprosto urezuje informacije u pamćenje. Naravno, „kliktanje“ na slova i predmete moguće je bilo kojim redosledom i ni u kom obliku nije ograničeno.

Za naprednu dečicu, sklonu kompeticiji, autor je implementirao mini kviz. Postoji ukupno 60 pitanja na koja se mora odgovoriti redom, a pri tome se beleže tačni i netačni odgovori. Sva pitanja se bave prepoznavanjem slova, koja su reprezentovana na isti način kao u listi za učenje. Mali kanditat pred sobom ima tri slova i ispod njih sličicu predmeta i potrebno je da prepozna kojim slovom on počinje. Kviz je jednostavan i opet prilagođen tako da ga deca mogu rešavati bez pomoći sa strane. Mala zamerka odnosi se na podatak da se pitanja definišu isključivo po predmetima koji postoje u listi za učenje. Veći izazov bio bi kada bi se u programu našlo još sličica i predmeta, čime bi sve postalo zanimljivije i malo starijima. Ćiriloid je besplatan.

Pročitajte i:  Novi Android malver pogodio deset miliona uređaja

(Objavljeno u časopisu connect 29)

Facebook komentari:

Tagovi: ,

One thought on “Predgled aplikacija – Ćirilioid 1.1

Comments are closed.