Čišćenje računara i veća privatnost

Aplikacije za čišćenje računara i uklanjanje nepotrebnih fajlova su prilično popularna kategorija uslužnih programa. Za to postoje dobri razlozi, pošto zapušteni računar može predstavljati dvojak problem – nepotrebni fajlovi mogu zauzeti dosta dragocenog prostora na diskovima i potencijalno usporiti rad sistema, dok zaostali tragovi korišćenja računara mogu ugroziti privatnost.

PCPress.rs Image

Jedno od dobrih rešenja za čišćenje je besplatni program PrivaZer. Karakteriše ga povremeno zbunjujuće korisničko okruženje, ali sa funkcionalne strane nudi veoma temeljno čišćenje, uključujući i duboku pretragu raznih nepotrebnih sistemskih fajlova. Po nekim testovima, PrivaZer je uspeo da otkrije i obriše veći broj fajlova nego drugi slični programi kao što su recimo CCleaner i KCleaner. Posebna prednost PrivaZer‑a je fokus na zaštiti privatnosti i uklanjanje nekih podataka koje drugi programi ne prepoznaju, recimo specijalnih ključeva Windows Registry konfiguracije.

PrivaZer se može inicijalno konfigurisati sistemom čarobnjaka i na taj način izabrati koje vrste fajlova i podataka će program proveravati. To uključuje nevažeće prečice koje pokazuju na aplikacije i dokumente koji su davno uklonjeni, istoriju korišćenja Microsoft Office i drugih aplikacija, tragove korišćenja Interneta, zaostale privremene fajlove itd. PrivaZer će zatim pretražiti sve izabrane diskove i memoriju i pripremiti se za čišćenje. Za konačno čišćenje mogu se odabrati turbo (brze) varijante, ili sporiji temeljni proces za maksimalnu privatnost i bezbedno čišćenje oslobođenog prostora na disku.

Pročitajte i:  DuckDuckGo: Još bolji za Android korisnike

PrivaZer uključuje podršku za srpski jezik, a instalacija programa će automatski prepoznati naša regionalna podešavanja u Windows okruženju i ponuditi da srpski jezik bude podrazumevan za prikaz tokom korišćenja programa – što će takođe uključiti i nemušte prevode nekih opcija (poput „Čuvaj moj PC fit i bezbednim“ ili „Spremni da izvrši moje prvo analizirati“). Pri instalaciji treba obratiti pažnju na to da će PrivaZer postaviti nove opcije u kontekstni meni (desni klik mišem) sistemskog File Explorer‑a, što se može isključiti.

U besplatnoj verziji PrivaZer nudi punu funkcionalnost. Za one koji uplate prilog autorima, dostupna je donatorska verzija koja ne prikazuje poruku o opcionoj registraciji, ali pored toga nema nikakvih funkcionalnih razlika. Sajt za dodatne informacija i preuzimanje programa je privazer.com.

(Objavljeno u PC#252)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,