Top50 Glas publike

Citroen-ov električni mikro-automobil, idealan za gradsku vožnju

Citroen je lansirao novo električno vozilo, nazvano „Ami“ koje spada u grupu mikro automobila. To je mali dvosed napravljen za gradsku vožnju, čije karakteristike su takve da u većini država za njegovu upotrebu nije potrebna vozačka dozvola. Naravno, neophodno je ispuniti neke osnovne preduslove za vožnju (kao što su starost od minimalno 14 godina u Francuskoj, odnosno 16 godina u većini drugih evropskih država). Koncept ovog vozila predstavljen je prošle godine, a sa minimalnim izmenama stigao je do finalnog dizajna i procesa proizvodnje.

PCPress.rs Image

Ami ima bateriju od 5.5 KWh smeštenu u podu, koja obezbeđuje oko 70 km vožnje sa jednim punjenjem. Za njeno punjenje je potrebno oko tri sata, a može da se puni na bilo kom standardnom strujnom priključku od 220V. Maksimalna brzina mu je oko 45 km/h.

Citroen je pripremio nekoliko veoma atraktivnih opcija za kupovinu ovog vozila. Ukoliko jednokratno platite 3.544 evra, možete ga koristiti dve godine po mesečnoj ceni od samo 20 evra, a puna cena vozila je samo 6.000 evra. Ukoliko pre kupovine poželite da probate ovo vozilo, biće dostupno u Free2Move car-shareing servisu koji je dostupan u većim evropskim gradovima, a cena je 0.26 evra po minuti.

Pročitajte i:  Apple-ov automobil ipak neće biti potpuno autonoman

Početak prihvatanja rezervacija očekuje se 30. marta u Francuskoj, a nekoliko meseci kasnije i u Španiji, Italiji, Belgiji, Portugalu i Nemačkoj. Isporuka vozila u Francuskoj će započeti  u junu ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,