ClearURLs: Google uklonio popularnu Chrome ekstenziju

Google je iz nepoznatih razloga iz Chrome Web prodavnice uklonio popularnu bezbednosnu ekstenziju ClearURLs – add-on koji je automatski iz URL adresa brisao elemente za praćenje ponašanja korisnika na internetu.

PCPress.rs Image

Ekstenzija je funkcionisala u okviru Google Chrome i Mozilla Firefox pregledača, što je bilo korisno, budući da mnogi web sajtovi imaju produžene URL adrese koje sadrže parametre koji nemaju funkcionalnu vrednost, već služe za praćenje korisnika. Ovakve adrese su karakteristične za linkove koji se šalju preko newslettera, ali i za one koji se dobijaju Google pretragama. Tako, na primer, korisnik koji klikne na neku fotografiju u rezultatima pretrage, ne dobija odmah originalni URL stranice, već adresu koja je duža od običnih i služi za analizu korisničkih navika na internetu.

PCPress.rs Image

Ekstenzija ClearURLs dizajnirana je da pomenute parametre uklanja i na taj način poboljša bezbednost, te zaštitu privatnosti. Ako bi se svi linkovi očistili od parametara za praćenje, sveli bi se na minimalnu dužinu. Potez kompanije Google još uvek nije jasan, te je jedina informacija o uklonjenoj ekstenziji poruka 404 (not found), koja se dobija kada se u Chrome Web traži ClearURLs.

Pročitajte i:  Google pretraga na mobilnim uređajima sada vam omogućava beskonačno skrolovanje

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,