BIZIT 2022

Code name HOLST

Canon‑ova nova ponuda usmerena na tržište mašina male produkcije je spoj vrhunskog kvaliteta izlaznog dokumenta i prihvatljive cene opreme i potrošnog materijala. Da vidimo kako se Image PRESS C 700/800 prilagodio novim zahtevima.

x-1-2-4-8-124805Pre nekoliko dana dobili smo poziv iz Zagreba za premijerno predstavljanje nove mašine čudnog imena Holst. Dok sam tog jutra vozio maglovitim auto‑putem ka glavnom gradu Hrvatske, mučila su me pitanja – čemu tolika tajanstvenost i šta uopšte znači ime HOLST? Trudio sam se da saznam o čemu je reč, ali su svi koje sam pitao bili zatečeni i iznenađeni, a čak su i nagađanja na Internetu bila toliko šarolika da sam se pojedinim spekulacijama dobro nasmejao.

Kada je Canon 2010. godine kupio kompaniju Océ, u vode profesionalne štampe uveo je partnerske firme iz jedne i iz druge dilerske mreže, tako da je na toj jutarnjoj kafi bila Jugoslavija u malom, od dobro poznatih kompanija iz regiona do meni sasvim novih imena. Kolega iz bečke kancelarije otvorio je skup rečima da vrlo dobro znamo kako je Canon čvrsto pozicioniran na tržištima malih i srednjih kancelarijskih fotokopir aparata, kao i na produkcionom tržištu crno‑belih i kolor mašina gde se bitka bije i kvalitetom i cenom. Da, ali postoji jedna bolna tačka gde nas nije bilo. Na pitanja kupaca odgovoriti sa „Da, ali mi imamo samo veliku i skupu mašinu koja štampa otisak fenomenalnog kvaliteta“ znači izgubiti poslovnu priliku, jer je konkurencija na polju male produkcije (od 20.000 do 100.000 otisaka mesečno) nudila kvalitetom i cenom odgovarajuće mašine. E, upravo na to mesto je sleteo HOLST – spoj nove i već dokazane Image PRESS tehnologije.

Pročitajte i:  Nikon izlazi sa DSLR tržišta?

Image PRESS

“Razvili smo novi kolorni Image PRESS ciljajući na tržište mašina male produkcije (light production market)“, reči su gospodina Mochida, jednog od Canon‑ovih izvršnih direktora. Dobro, pomislio sam, ali to je mala bara sa puno krokodila i morate ponuditi stvarno nešto više od ostalih da bi vas tržište prihvatilo. Za početak, prezentovana su dva osnovna modela brzina 70 i 80 strana u minuti, štampanih u najvišem kvalitetu. Ova brzina ostaje konstantna upotrebom materijala gramature do 220 g/m2, a onda polako počinje da pada do 40 strana u minuti za materijale od 300 g/m2. Canon je dosledan svojim principima da štampa sve vreme mora biti najvišeg kvaliteta, tako da ne postoji „produkcioni mod“ kao kod drugih proizvođača, u kome se kvalitet osetno snižava na račun brzine.

Zahvaljujući razvoju novog crvenog lasera VCSEL sa 32 zraka, rezolucija štampe popela se na 2400×2400 dpi, što omogućava još precizniji ispis teksta i slika bez moiré efekta. Još jedna prednost novog laserskog sistema jeste korekcija deformacija slike (čak i trapezoidnosti) koja se javlja kada se papir prilikom štampe rotira, a tom opcijom do sada se može pohvaliti jedino novi Image PRESS. Novi CV toner je školjkaste i glatke strukture pa se lakše nanosi na materijal i fiksira na nižoj temperaturi, a zbog toga zadržava konzistentnost na velikom broju kopija i daje sliku živih boja veoma nalik na ofset otisak.

Pročitajte i:  Nikon izlazi sa DSLR tržišta?

Jedno od poznatih tehnoloških rešenja preuzeto od „starijeg brata“ jeste i elastični prenosni kaiš sposoban da se izbori i s grubljim strukturnim papirima, utiskujući sliku (toner) u šupljine tako da se izbegava „pucanje“ tonera i ružne beline. Za novi Image PRESS takođe je razvijeno i primenjeno nekoliko novih opcija, među kojima su Auto gradation control senzor koji skraćuje vreme podešavanja printera i angažovanje operatera, te novi kompaktni registracioni modul koji se koristi pri dupleks štampi materijala i do gramature 300 g/m2. Tu je i Auto Correct Color Tone (ACCT) koji nam omogućava reprodukciju šireg gamuta boja i održavanje inicijalnih kolornih postavki.

Nova rešenja primenjena su i prilikom uvlačenja papira, koje je zbog racionalizacije troškova ostalo frikciono, ali je potpomognuto čak 21-im programom vazdušne separacije papira, tako da je jednako efikasno kao vakuumski sistem. Ovde se, naravno, ne završava spisak inovacija i zato ću pomenuti najbolji staker u klasi, kao i široku paletu dodataka za finiširanje.

Računajte na nas…

Da i drugi računaju ozbiljno na ovaj Image PRESS, dokazuje i kompanija Fiery koja je za svoja dva kontrolera prilagođena za ovaj model razvila i par ekskluzivnih opcija, prvi put viđenih na tržištu. Osim Fiery kontrolera, dostupan je i dobro poznati produkcioni Océ PRISMAsync, obogaćen svim potrebnim kolornim opcijama i posebnim touch screen ekranom. Kupci mogu računati na prilagođenu cenovnu politiku i mogućnost da se u situacijama kada je to potrebno, mesečna produkcija u pikovima može podići i do 500.000 otisaka.

Pročitajte i:  Nikon izlazi sa DSLR tržišta?

Svi članovi razvojnog tima ušli su srcem i znanjem u ovaj projekat. Nastojali su da dostignu impresivan nivo kvaliteta u produkcionoj štampi, vodilo se računa o neverovatnom broju detalja i stiče se utisak da je Image PRESS C 700/800 visokotehnološki sofisticiran sistem koji je uzeo najbolje od svih dosadašnjih sistema i spojio u novu celinu ponudivši tržištu zaista više. Dok ovo pišem, jedan primerak sistema Image PRESS C800 upravo je stigao na carinu i može se uskoro očekivati u radu. Sigurni smo da vam novi Image PRESS daje mogućnost da se upustite u tržišnu borbu na polju male produkcije.

xOSA-Logo-25-godinaxAP_Production-Print+LF_2014-outlinesOsa Računarski inženjering,
ovlašćeni distributer za Océ i Canon

http://oce.osa.rs,

tel: 011/3290-362

Boris Tanacković

(Objavljeno u časopisu PC#215)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,