BIZIT 2022

Comcast preuzima Sky za oko 39 milijardi dolara

Comcast, jedna od najjačih američkih telekomunikacionih i medijskih kompanija, dogovorila je preuzimanje britanskog giganta, kompanije Sky. Ovo je rezultat višemesečnih pregovora i licitiranja u koje je bila uključena i druga američka medijska kompanija, 21st Century Fox, trenutni vlasnik oko 39% deonica Sky-a.

PCPress.rs Image

Na kraju je Comcast-ova ponuda u visini od 38,8 milijardi američkih dolara za kontrolni paket akcija u subotu 22. septembra u finalnoj licitaciji prihvaćena kao najbolja. Comcast, koji je inače i vlasnik medijske kuće NBC, će ovim potezom dobiti oko 23 miliona novih korisnika u Evropi. 

Kroz pripojenu Disney kompaniju, 21st Century Fox je tokom ove godine u više navrata pokušao da preuzme Sky, a smatralo se i da su glavni „favorit“ za to, budući da već imaju veliki vlasnički udeo i da su im usluge komplementarne. Podsećamo da Disney takođe planira da pokrene vlastitu streaming uslugu i time postane konkurent Netflix-u.

Za sada nije poznato hoće li Disney i Fox zadržati udeo u Sky-u ili planiraju da ga prodaju. Trenutno je sve do odbora kompanije Sky i njenih akcionara da prihvate ponudu do 11. oktobra.

Pročitajte i:  Comcast uvodi brzine od 2.5Gbps za „milione“ korisnika

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,