Prestigio-ASBIS

ComData IIS – budućnost ERP-a

Kompanija ComData još od 1992. radi na razvoju i implementaciji Integralnog Informacionog Sistema (IIS) namenjenog praćenju poslovanja srednjih i velikih domaćih preduzeća. IIS je izrastao u moćan ERP sistem koji pokriva mnoge oblasti poslovanja.

PCPress.rs Image

Pitanje „koji ERP mi je potreban” staro je koliko i sam ERP. Na sreću, i ERP mora da se razvija, iz godine u godinu raste, usaglašava se s aktuelnom regulativom, ali i dograđuje novim modulima i funkcionalnostima. U tom procesu, neminovno se i neke specifične oblasti pokrivaju češće i pažljivije – upravo zbog toga što saradnja s postojećim korisnicima to zahteva.

Sva programska rešenja IIS ERP-a realizovana su u skladu s važećim propisima koji regulišu oblast poslovanja. Dobra karakteristika jeste to što se pojedinačni podsistemi upravljaju parametrima koje je lakše menjati nego programski kod, što obezbeđuje visok stepen nezavisnosti od promena u zakonskoj regulativi i propisima. IIS ERP sistem je modularan i sadrži više od 20 modula, uključujući osnovne module: Veleprodaju, Maloprodaju i Proizvodnju.

PCPress.rs Image

IIS ERP sistem omogućuje potpunu kontrolu i praćenje kako svih tokova novca, tako i svih tokova: sirovina, materijala, trgovačke robe i sve druge robe unutar jednog velikog poslovnog sistema. Namenjen je za rad srednjih i velikih poslovnih sistema kako u privatnom vlasništvu, tako i budžetskih korisnika.

Proizvodnja pod kontrolom

Svaki od modula sadrži i veliki broj pozitivnih primera iz prakse, kao što su: takozvani  sortiment, koristan u prodaji obuće i garderobe ili sistem klasifikacije koristan pri praćenju i analizi prometa svih vrsta robe ili partnera.

U veoma važnom modulu Proizvodnja integrisani su sistemi: Sledivosti ili tzv. LOT, MRP i kontrole kvaliteta za sve faze proizvodnje. Ovaj sistem primenjuje se u zahtevnim proizvodnim preduzećima u domaćem i stranom vlasništvu na tržištima jugoistočne Evrope.

PCPress.rs ImageModul Proizvodnja donosi oprobani know-how i iskustvo u radu i potrebama proizvodnih preduzeća iz različitih delatnosti i obima željenih evidencija, gde svaka uključuje strukturnu sastavnicu, normativ, radni nalog, operacionu listu, radnu listu, kao i ceo tehnološki postupak u procesu proizvodnje sa uključenom kontrolom kvaliteta, od nabavke do isporuke krajnjem kupcu.

Pročitajte i:  AB Soft: Novi standard za zakup

IIS ERP se podešava i usklađuje prema organizacionoj šemi korisnika i evidencionim kapacitetima u svim fazama proizvodnog ciklusa, što znači da se pojedinačni podsistemi mogu dodavati ili isključivati uz dodatno podešavanje organizacionim specifičnostima i zahtevima.

Proizvodni modul se sastoji iz četiri podmodula:

 1. Planiranje proizvodnje za različite periode na nivou: godine i radnog naloga.
 2. Evidentiranje svih procesa vašeg poslovanja i proizvodnje. Posedujemo i opciju evidentiranja svih procesa u realnom vremenu.
 3. Obračun cene gotovog proizvoda i poluproizvoda.
 4. Integrisano pogonsko i finansijsko knjigovodstvo.

Posebno smo se specijalizovali za proizvodnju u sektorima: metalska industrija, prehrambena industrija, industrija pakovanja i ambalaže, poljoprivreda, proizvodnja izolacionog materijala, proizvodnja đubriva, proizvodnja brašna i proizvodnja stočne hrane.

Hrana je nasušna

IIS AGRO PLUS ERP je pouzdano i već dokazano ERP rešenje koje pokriva sve aspekte rada u poljoprivrednoj proizvodnji. Ono pokriva dve ključne oblasti, a to su proizvodnja i prerada ratarskih proizvoda, te kooperacija i otkup poljoprivrednih proizvoda.

PCPress.rs Image

Poljoprivredna proizvodnja je modul koji pokriva kompletnu poljoprivrednu ratarsku proizvodnju, voćarsku proizvodnju i uzgoj stoke. Pored sve potrebne dokumentacije o praćenju prometa robe i novca, dati programski modul uključuje:

 • praćenje sledivosti (LOT tracing),
 • kontrolu kvaliteta u svakom segmentu proizvodnje,
 • obračun cene koštanja proizvoda – tzv. devetka.

Modul Kooperacija u poljoprivredi izrađuje dokumentaciju vezanu za otkup i prodaju poljoprivrednih proizvoda kako od fizičkih, tako i od pravnih lica. Ceo proces evidencije i obračuna usklađen je s najnovijim zakonskim propisima i kompletno je automatizovan kako u pogledu samog obračuna, tako i u formiranju svih potrebnih dokumenata.

PCPress.rs Image

Ovaj program je namenjen firmama koje se bave otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Njime je pokriveno kompletno vođenje evidencije poslovanja s kooperantima, od sklapanja ugovora preko zaprimanja poljoprivrednih proizvoda, obračuna kooperacije pa sve do pravljenja celokupne dokumentacije potrebne za otkup, kao i obračun sušenja, lagerovanja, robna razmena… Takođe, uz pomoć detaljnih izveštaja u svakom trenutku može da se prati trenutno stanje poslovanja sa svakim kooperantom.

Pročitajte i:  cBBIS – potpuno integrisan sistem

Modul Kooperacija omogućava istovremeno praćenje kooperativnih poslova i otkupa za više kultura (žito, soja, kukuruz, kao i godina roda), uz dodatne funkcionalnosti za mlinarske kompanije, uključujući ušur.

Program automatski daje razliku između isporučenog proizvoda i preuzetih obaveza (izdati repromaterijal, dati avans ili kapara). Razlika je predmet obračuna, a ona može biti: otkupljena, predmet dalje kompenzacije, predata na uslužno čuvanje, predata na uslužno sušenje, preneta na vlasništvo drugom kooperantu u delu ili celosti ili predmet robne razmene (ušur).

Pored automatskog generisanja svih zakonom definisanih dokumenata, program generiše i kompenzaciona dokumenta (nastaju zbog ugovorenih ili dogovorenih pariteta), kao i nalog za RUC i PDV priznanicu, što IIS ERP rešenje razlikuje od konkurentskih.

Na taj način u svakom trenutku imate uvid u stanje međusobnih obaveza (kako finansijski, tako i količinski) i obavljenih poslova između vas i poljoprivrednog proizvođača, kao i planiranje i ugovaranje starih (otvorenih) i novih kompenzacionih i kooperacionih poslova.

I „kraljica” maloprodaja

IIS ERP RETAIL + je sveobuhvatni ERP sistem koji obuhvata celokupne aktivnosti vezane za trgovinu na malo. U ovaj modul su integrisane grupe funkcionalnosti koje putem automatskih procesa olakšavaju rad u sistemu maloprodaje i obezbeđuju sve zakonski propisane obrasce i izveštaje, kao i interne. Kroz modul Maloprodaja vrši se ulaz i izlaz robe, kao i pregled ključnih izveštaja u maloprodaji.

PCPress.rs Image

Pored svih funkcionalnosti standardnog maloprodajnog ERP-a, ovaj modul pokriva i neke specifičnosti koje odlikuju velike i ambiciozne maloprodajne kompanije.

Loyalty sistem

Loyalty program se oslanja na kartice članova loyalty kluba i svaku prodaju evidentira na namensku karticu. Takođe, loyalty sistem prepoznaje popuste na nivou robe, podgrupe robe, grupe robe i na celokupni asortiman. Moguće je definisati i popust za članove loyalty kluba kako na celokupan asortiman, tako i za grupu robe, podgrupu robe i na nivou same robe. Takođe, moguće je automatsko slanje e-mail i SMS obaveštenja loyalty kupcima.

Pročitajte i:  Comtrade Distribution: IBM QRadar XDR

Poklon-kartice

Ukoliko postoje kupci koji su neodlučni u odabiru poklona, sistem poklon-kartica je pravo rešenje. Poklon-kartice predstavljaju kartice sa određenom vrednošću koje su evidentirane u sam sistem.

Čekovi

Sistem evidencije čekova obuhvata praćenje ulaza čekova, kao i njihove realizacije kroz dokument Specifikacija čekova. Na taj način u svakom trenutku moguće je imati pregled čekova po ročnosti, realizaciji i ulazu.

PCPress.rs Image

Reklamacije

Od prijema do rešenja reklamacije postoji više faza. Svaku fazu je moguće evidentirati i pratiti u svakom trenutku.

Promocije

Jedna grana marketinga je i promocija, pa tako i grana same maloprodaje. Sistem promocije nudi širok spektar mogućnosti, od definisanja popusta za svaku robu, grupu i podgrupu robe.

Akcije

Sistem akcija raspoznaje više vrsta akcija:

 • Redovna akcija koja se definiše za maloprodajne objekte u procentualnom iznosu.
 • Količinska akcija koja podrazumeva određivanje cene za 1, 2, 3… n komada robe.
 • Loyalty akcija – akcija samo za članove loyalty
 • Rođendanska akcija – akcija koja može biti definisana za određeni datum.

Kontinuirani uspeh

ComData je uvek uspevala da odgovori svim zahtevima korisnika svog ERP sistema, ali i da bude ispred njih. Najnoviji primer je WEB BI mobilna aplikacija, namenjena menadžmentu, s ciljem praćenja prometa i tokova novca i robe u realnom vremenu, u grafičkom ili tabelarnom obliku.

PCPress.rs Image

IIS je do danas instaliran kod velikog broja korisnika različitih delatnosti, a većina su vodeće firme u svojoj oblasti poslovanja na teritoriji Srbije – ALPACK Subotica, Coning Beograd, Đurđević Pećinci, Office Shoes Subotica, Unimet Kać, Krivaja Bačka Topola, AgroGrnja Bački Petrovac, Agronom Pivnice-Despotovo, Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad (Jodna banja), Banja „Rusanda” Melenci, kao i mnoga druga preduzeća.

Korisna adresa: ComData.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,