BIZIT 2022

Commodore 64 u svetu Lego blokova

Commodore 64 je sinonim za gejming osamdesetih godina prošlog veka, te izaziva nostalgiju kod onih koji imaju dovoljno godina da bi pamtili kako se igralo u to vreme. Ikona 8-bitnog gejminga se već neko vreme vraća na scenu, a kroz različite projekte, te je došao red i na funkcionalni Lego model.

PCPress.rs Image

Naime, došlo se na ideju da se Commodore 64 i Lego realmi spoje, da bi kao rezultat došao paket koji korisnicima za 299 dolara omogućava da od blokova sastave C64 kućni kompjuter, koji može da bude samo dekorativan, ali i funkcionalan, a u slučaju da se nabave svi potrebni delovi, te isprate uputstva. Paket sadrži originalne C64 unutrašnje delove, koji imitiraju prvobitni hardver, te Lego tastaturu koja za sada nije funkcionalna, ali verno prikazuje sklop koji se nekada nalazio u mnogim gejmerskim domovima. Blokovi dolaze u različitim bojama, pa korisnici mogu da naruče i pakete u nijansama kojih nema u ponudi, a tu je i “Stormputer” verzija u crnoj i beloj boji koja je inspirisana Star Wars serijalom.

Pročitajte i:  Rusija ipak ne planira da blokira YouTube

Entuzijasti poput YouTube kreatora koji se predstavlja kao Perifractic, čiji kanal Perifractic’s Retro Recipes ima oko 27 hiljada pratilaca, planiraju da porade i na funkcionalnosti Commodore Lego modela, pa se već radi na funkcionalnoj Lego tastaturi, koja bi trebalo da Lego estetiku donese i na C64 model koji funkcioniše. Pored toga Perifractic planira da model ima i funkcionalni LED, te Lego PCB, a na ideju je došao u trenutku kada je shvatio da je sve teže doći do originalnih Commodore 64 modela koji su u dobrom stanju. Kada bude završio sa projektom planira da korisnicima ponudi pakete sa elementima od kojih će moći da se sklopi originalna Commodore 64 matična ploča i Raspberry Pi + Keyrah + C64 tastatura.

Jasno je da je retro gejming u usponu, te sve više kompanija pokušava da ponovi uspeh koji je Nintendo imao sa NES Classic i SNES Classic, a čini se da je replika jednog od najpopularnijih kućnih računara svih vremena na dobrom putu da to i postigne, te korisnicima ponudi Lego Commodore 64, koji spaja strast prema gejmingu sa željom da se od Lego kocaka sastavi računar koji je jedan od glavnih simbola ljubavi prema starim video igrama.

Pročitajte i:  Youtube je uklonio brojne kanale i video snimke u vezi sa ratom u Ukrajini

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,