ComTrade: Američka donacija školama u Republici Srpskoj

comtrade-logo U okviru „e-learning“ projekta koji sprovode Intel i ComTrade, osnovci u Republici Srpskoj besplatno su dobili softver za učenje.

Američka informatička korporacija "Intel" uručila je juče Vladi Republike Srpske softver za primenu računara u nastavi vredan 15 miliona dolara. Ovo je nastavak projekta „e-learning“ u Jugoističnoj Evropi, koji Intel izvodi uz pomoć regionalnih i lokalnih partera kao što su međunarodna ComTrade grupacija i banjalučka kompanija „Lanako“.

Ovim je Republika Srpska dobila sva prava korišćenja digitalnih edukativnih sadržaja i pravo prevođenja i prilagođavanja potrebama nastavnih programa u osnovnim školama.

Premijer RS Milorad Dodik pozdravio je, u razgovoru sa potpredsednikom korporacije "Intel" Džonom Dejvisom u Banja Luci, uvođenje novih tehnologija u nastavne procese u RS.

Prema sporazumu, koji su juče potpisali ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović i Dejvis, osnovnim školama u RS biće omogućeno da u nastavi iz biologije, hemije, matematike i fizike koriste "Intelove" računarske programe.

„Vrednost donacije je 15 miliona dolara, a svi programi namenjeni su kako za samo izvođenje nastave, tako i za osmišljavanje nastavnog sadržaja. Isti programi koriste se u 65 zemalja sveta na 15 jezika, a u Republici Srpskoj će se koristiti od iduće školske godine“ – rekao je Kasipović.

Pročitajte i:  Detaljno o ​​Intelovom LGA1851 socketu sledeće generacije za matične ploče serije 800

„ComTrade i Intel imaju dugogodišnju saradnju na mnogo različitih nivoa, ali projekat „e-learning“ je postavio nove standarde u obimu operacija i značaju po lokalnu sredninu.“ – izjavio je Miloš Mirjanić iz ComTrade grupacije.

Projekat „e-learning“ u našem regionu traje već skoro 2 godine, sa ciljem da unese nove tehnologije u učionice širom Jugoistočne Evrope. Intel, ComTrade i lokalni partneri su uspešno obavili projekte za obrazovne sisteme u Srbiji, Makedoniji i sada, Bosni i Hercegovini, a u budućnosti će biti obuhvaćene i druge države.

Izvor: ComTrade

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , ,