Comtrade donirao 16 notebook računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici

Kompanija Comtrade danas je Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici donirala 16 laptop računara, koji će, osim za kompjutersko opismenjavanje učenika, biti iskorišćeni za uvođenje te škole u sistem elektronskih dnevnika i aktiviranje usluge elektronskog upisa.

PCPress.rs Image

 

Predstavnik za javni sektor kompanije Comtrade Miroslav Veličković rekao je da se ta kompanija rado odazvala inicijativi Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

“Podržavajući inicijativu Kancelarije za Informacione tehnologije i elektronsku upravu, kompanija Comtrade je donirala ovih 16 laptop računara za Srednju medicinsku školu. Sa preko 1.000 klijenata i 17 poslovnih centara u celom svetu Comtrade je jedna od najvećih IT kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Svesni važnosti računarske pismenosti i savremenog pristupa učenju, u Comtrade-u su još pre deset godina pokrenuli prvo Visoku a zatim i Srednju školu za IT. Smatramo da će deca pun svoj kapacitet iskazati korišćenjem ovih računara – kazao je Miroslav Veličković.

PCPress.rs Image
Predstavnik za javni sektor kompanije Comtrade, Miroslav Veličković

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović objasnio je, prilikom urečenja kompjutera, da će zahvaljujući današnjoj donaciji đaci i nastavnici u Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici moći da od 1. septembra koriste iste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave kao i bilo koji drugi đaci i profesori bilo gde u Srbiji.  Podsetio je da je od 1. septembra Ministarstvo prosvete propisalo obaveznu upotrebu elektronskog dnevnika, što štedi nastavnicima 50% vremena za obavljanje administrativnih poslova i omogućuje roditeljima bolje praćenje uspeha učenika. Takođe, ova oprema će, prema njegovim rečima, omogućiti da u narednoj godini i u Gračanici počne implementacija jedinstvenog elektronskog sistema prosvete.

„Napravljen je prvi korak sa elektronskim upisom. Ove godine je upisano kroz taj sistem oko 65.000 đaka u osnovne škole, preko 51.000 u srednje škole i oko 4.000 studenata na Beogradski univerzitet. Time smo roditeljima uštedeli preko 200.000 sati čekanja u redovima“, rekao je Jovanović.

PCPress.rs Image
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije, Mihailo Jovanović

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević istakao je da je ovo još jedna potvrda da se ulažu maksimalni napori da srpske škole na KiM ostanu u obrazovnom sistemu Srbije i da budu potpuno isti uslovi za rad u školama na KiM i u ostatku Srbije.

“Trudimo se na svaki način da na KiM omogućimo normalan život kao u ostatku Srbije. Nadam se da ćemo za godinu dana slaviti i prelazak ove škole u novi srednjškolski centar. Cela vlada radi na tome da se uslovi života na KiM poboljšaju, i uvereni smo da ćemo, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama kao što je Comtrade, imati uspeha”, rekao je Pavićević.

PCPress.rs Image

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je, zahvalivši donatoru, istakao da je današnji događaj potvrda da Vlada Srbije misli na obrazovanje na KiM, budući da je ono jedan od stubova opstanka srpskog naroda.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,