BIZIT 2022

Čovek koji je predvideo internet

Herbert Marshall McLuhan poznat je po tome što je predvideo neke najneverovatnije stvari dvadesetog veka. Filozof i vodeći mislilac svog vremena, razmišljao je o onome što danas poznajemo kao Internet 35 godina pre nego što se ostvarilo. Na dan koji bi značio njegov 106. rođendan, 21. jul, Google Doodle mu je odao počast.

PCPress.rs Image

McLuhan se proslavio šezdesetih godina prošlog veka kao teoretičar medija, te kao tvorac termina “globalno selo”, koji je predstavljao tadašnju viziju onoga što će kasnije postati Internet erom.

Njegove teorije smatrane su kontroverznim u akademskim krugovima tokom sedamdesetih, i posle njegove smrti – osamdesetih godina prošlog veka. Onda je 1989. godine rođen Internet, te se na McLuhanov rad gledalo sa novim interesovanjem.

Njegova glavna teorija sadržana je u ideji da se istorija čovečanstva može podeliti u četiri perioda: akustično doba, literarno doba, doba štampe i elektronsko doba. Koncept je predstavio u knjizi The Gutenberg Galaxy iz 1962. godine, a objavljena je u vreme kada je televizija tek postajala popularna.

Pročitajte i:  Internet i ćirilica

PCPress.rs ImagePredvideo je da čovečanstvo ulazi u četvrto, elektronsko doba, koje će karakterisati zajednica okupljena oko tehnoloških dostignuća. Nazvao ju je “globalnim selom” i napisao kako će to biti vreme u kojem će svi imati pristup istim informacijama kroz tehnologiju. Internet bi vrlo lako mogao da se uklopi u tu predstavu.

U knjizi koja je usledila, Understanding Media, proširio je teoriju kako bi objasnio da će metod komunikacije, pre nego informacije, biti ključan za elektronsku eru.

U 21. veku, kada ljudi imaju svet informacija na vrhovima sopstvenih prstiju kojima upravljaju pametnim telefonima, tabletima, te ostalim uređajima, internet je srušio granice i demokratizovao znanje, pretvarajući viziju mislioca, kojeg su smatrali kontroverznim, u stvarnost koju danas poznajemo.

Izvor: telegraph.co.uk

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,