BIZIT 2022

Crew Dragon letelica uspešno stigla do Internacionalne svemirske stanice

Samo jedan dan nakon lansiranja Space X Crew Dragon letelica uspešno se 3. marta spustila na Internacionalnu svemirsku stanicu, što je veliki uspeh, budući da je sletanje predstavljalo najveći rizik.

PCPress.rs Image

Letelica se u kosmos vinula iz Kennedy Space centra u subotu 2. marta, a uz pomoć SpaceX Falcon 9 raketa. Čim je stigla do orbite kapsula je aktivirala mehanizam za sletanje, da bi, kada se približila Internacionalnoj svemirskoj stanici, uz pomoć senzora, lasera, te softvera automatski sletela na otvoreni dok pri svemirskoj stanici. Nakon toga je sletanje ponovljeno još nekoliko puta, a testirana je i sposobnost povlačenja u slučaju hitne evakuacije.

Ovo je veliki uspeh za Space X, budući da se ni jedna letelica do sada nije automatski spustila na zadato mesto. Kompanija teretne Dragon letelice na Internacionalnu stanicu šalje još od 2012. godine, ali se spuštanje odvijalo uz pomoć posade sa stanice koja bi ih „lovila“ robotskom rukom, te ih nakon toga usmeravala na slobodno mesto za spuštanje. Novi Crew Dragon je pokazao da mu ovakva vrsta asistencije nije potrebna, te da je automatsko sletanje postalo deo stvarnosti.

Pročitajte i:  Potresi kao dokaz da Mars nije mrtav

Mogućnost automatskog sletanja veliki je uspeh za Space X, ali i za NASA-u, budući da je letelica namenjena za transport astronauta ove agencije koji već nekoliko godina zavise od ruskih raketa. Letelica bi 8. marta trebalo da se zaputi natrag na Zemlju, i da se uz pomoć padobrana spusti u Atlantski okean. Ukoliko i taj deo misije bude uspešan Space X će napraviti značajan korak za budućnost kosmičkog transporta, te bi sledeća faza trebalo da dođe u obliku prvog leta koji će put svemirske stanice poneti i ljudsku posadu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,