BIZIT 2022

Crew Dragon test: Space X kapsula za transport ljudi kreće put kosmosa

Poznato je da je prioritet kompanije SpaceX transport ljudske posade do neke tačke u svemiru, da bi neki od članova konačno stigli i do Marsa. Za sada su budući letovi usmereni samo ka Internacionalnoj svemirskoj stanici.

PCPress.rs Image

Poslednja svemirska misija je iz Sjedinjenih Američkih Država krenula 2011. godine, te od tada američki astronauti lete koristeći ruske rakete. U međuvremenu SpaceX, Boeing i NASA rade na oživljavanju američkih kosmičkih letova sa projektom Commercial Crew Program. Iza ne tako zanimljivog imena krije se misija koja je uzbudljiva kako za NASA-u, tako i za četiri astronauta koji će prvi poleteti u svemirskom brodu Dragon.

U nedelju 3. marta Space X raketa Falcon 9 trebalo bi da poleti put kosmosa, te ponese i Crew Dragon kapsulu. Iako je ova kapsula dizajnirana za transport ljudske posade, u okviru ovog leta neće biti ljudi, budući da je kapsula još uvek u fazi testiranja. Misija je ponela ime Demonstration-1, a cilj joj je da agenciji NASA pokaže da je Crew Dragon kapsula bezbedna, te da bi u budućnosti mogla da posluži za prevoz astronauta, što je važno jer će prva posada biti upravo astronauti agencije NASA.

Pročitajte i:  Koji sladoled jedu astronauti?

PCPress.rs Image

Lansiranje će se odvijati po istom protokolu kao i ostale SpaceX misije koje su kretale ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, a Crew Dragon je unapređena verzija Dragon cargo kapsule koju je SpaceX koristio za transport hrane i drugih potrepština do Internacionalne svemirske stanice još od 2012. godine. Baš kao i ta kapsula i Crew Dragon će u kosmos krenuti uz pomoć Falcon 9 raketa.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,