BIZIT 2022

Curenja iz Facebook-a pokazuju da je kompanija naginjala ka određenom političkom spektru

Facebook je dugo bio optužen kako naginje ka određenom političkom spektru, a sada je jasno da su takvi navodi doveli do sukoba čelnika i zaposlenih u kompaniji. Zaposleni su optužili Facebook da pravi posebne izuzetke desničarske političke stranke.

Curenja iz Facebook-a pokazuju da je kompanija naginjala kao određenom političkom spektru

Facebook dozvoljava lobiranje desničarskim partijama

Facebook ne samo da je pravio izuzetke, već je eksplicitno podržavao desničarske partije tako što ih je uključivao kao pouzdane partnere. Zaposleni tvrde da se kompanija plašila političke reakcije ako bi podjednako sprovodila politiku, i veruju da je sajt dozvolio lobiranje konzervativnim influenserima. Portparol kompanije naveo je da je Facebook proučavao efekte potencijalnih promena pre nego što ih je primenio, te da su izdavači ispunjavali uslove za poštovanje pravila protiv dezinformacija i govora mržnje.

Otkrića verovatno neće zadovoljiti ljude sa obe strane američkog političkog spektra. Liberali su zabrinuti što Facebook svesno dozvoljava širenje uveliko izobličenih i potpuno lažnih tvrdnji, dok desnica to može videti kao dokaz navodne antikonzervativne pristrasnosti. U optužbama se naglašava važnost alata namenjenih da automatski ograniče domet dezinformacija čime bi se smanjile unutrašnje debate suzbijanjem lažnih vesti.

Pročitajte i:  Facebook testira način za dodavanje više profila na nalog

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: