BIZIT 2022

Curiosity: Selfie sa Marsa

Curiosity rover se na Crvenu planetu spustio u avgustu 2012. godine i Zemljane od tada snabdeva informacijama i fotografijama koje ilustruju situaciju na Marsu.

PCPress.rs Image

U martu 2020. rover se uspentrao uz Greenheugh Pediment – kamenitu oblast koja se nalazi na vrhu jednog uzvišenja, a pre toga je snimio autoportret na kojem se vidi i oblast oko pojasa Greenheugh. Ispred rovera je mogla da se vidi i bušotina koju je napravio kako bi uzeo uzorke koji bi trebalo da potvrde ili opovrgnu teoriju da je na Marsu bilo mikroskopskog života pre više milijardi godina.

Zemljani su 26. oktobra dobili još jedan selfie sa Marsa, na kojem rover stoji pored čak tri bušotine. Prilikom jednog bušenja Curiosity je savladao veliki marsovski kamen na lokaciji Groken, pa selfie donosi dokaz i o tome, budući da se stena vidi sa leve strane. Pored toga može da se primeti i naprslina na srednjem točku, nastala kao posledica višegodišnjeg kretanja po marskovskom terenu.

PCPress.rs Image

Rover je 5. avgusta proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu, malo nakon što je Perseverance rover krenuo put Crvene planete. Novo marsovsko vozilo će proveriti sve ono što je Curiosity otkrio proteklih godina u okviru misije Mars Science Laboratory koja vredi 2,5 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Najveći kanjon u solarnom sistemu

Izvor: CNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,