Čuvanje starih tehnologija: Novi život za Game Boy

Kada se Game Boy pojavio krajem osamdesetih godina prošlog veka dogodile su se dve stvari: odmah je postao senzacija, pa je Nintendo, nakon što je konzola stigla u Sjedinjene Američke Države, prodavao po 40 hiljada jedinica dnevno, i drugo – promenio je način na koji su se video igre igrale do tada, budući da ih je „izveo napolje“.

PCPress.rs Image

Oni koji nisu na vreme nabavili svoj Game Boy, dobili su drugu priliku nakon uspona takozvane „emulacije“, koja se u gejming svetu donekle smatra negativnim terminom, budući da podrazumeva i određenu dozu piratizovanja sadržaja. Naime, emulacije podražavaju osobine određenih hardvera, što znači da svako ko ima kod neke video igre može da je igra na bilo kojem računaru, čak i kada nema hardver koji ova zahteva. Ova praksa je protivzakonita, pa emulatori nisu ilegalni sami po sebi, već problem pravi preuzimanje fajlova za neku igru, budući da se tako krše autorska prava.

PCPress.rs Image

Uprkos svemu navedenom, emulaciju mnogi tumače kao način za očuvanje starijih formi video igara, te ističu njenu važnost, budući da kompanije često ne čuvaju izvorne kodove za stare video igre. Problem su i one igre koje su postojale samo na flopi diskovima, budući da je njihovo pokretanje nemoguće na modernim uređajima. I tu na scenu stupa upravo emulacija, te organizacije poput The Videogame History Foundation, čiji kreatori tvrde da je emulacija za sada najbolji način za čuvanje starih video igara, čime bi im se omogućilo da izbegnu sudbinu prvih filmova koji su sasvim izgubljeni za nove generacije.

Pročitajte i:  Nove numere Mario Kart 8 Deluxe u decembru

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,