BIZIT 2022

Čuvar hard diska

Hard Disk Sentinel je softverski alat za rad sa diskovima, koji prikazuje razne informacije o ugrađenim diskovima i nudi opcije za praćenje rada i testiranje ispravnosti. HDD Sentinel podržava širok raspon hardverskih uređaja – standardne hard‑diskove, SSD uređaje, hibridne diskove, memorijske kartice, trake za snimanje podataka…

PCPress.rs ImageZa svaki od ugrađenih diskova, HDD Sentinel prikazuje procenu zdravstvenog stanja, na osnovu informacija prikupljenih od S.M.A.R.T. sistema. Ovo je standardni način za praćenje korišćenja diskova i otkrivanje potencijalnih problema na vreme. Poželjno je da je procena zdravlja bliska 100%, a osetno opadanje ove vrednosti može ukazati na probleme zbog kojih treba na vreme planirati zamenu diska – recimo kod hard‑diskova sa povećanim brojem loših sektora, ili SSD diskova sa velikim brojem ciklusa upisa podataka.

Program takođe prikazuje radnu temperaturu prikupljenu preko ugrađenih senzora i grafički prikazuje promenu temperature tokom korišćenja. Mogu se podesiti alarmi koji će upozoriti korisnika u slučaju da radna temperatura, zdravlje diska ili slobodan prostor dostignu zadatu graničnu vrednosti. HDD Sentinel takođe prikazuje tehničke informacije, podatke o performansama diskova i stanja raznih atributa rada kao što su starost diska, ukupno vreme korišćenja ili greške u čitanju i pisanju podataka.

HDD Sentinel je dugovečni alat koji se na softverskom tržištu nalazi već desetak godina, a posle određene pauze u izdavanju novih verzija, nedavno je predstavljena verzija 5. Dodatak u novoj verziji je opcija za testiranje površine diska koja proverava i otkriva slabe sektore, a može pomoći u popravci i sprečavanju problema tako što se označe i preraspodele loše sektore. Noviteti verzije 5 takođe uključuju opcije za testiranje više ugrađenih diskova i poboljšanu kompatibilnost sa novim hardverskim komponentama kao što su integrisani i specijalni disk kontroleri, diskovi, trake i memorijske kartice.

Program HDD Sentinel dolazi iz susedne Mađarske, a adresa matične Internet lokacije je www.hdsentinel.com. HDD Sentinel je dostupan u vidu probne verzije koja se može koristiti do 30 dana. Probni režim ne uključuje neke dodatne opcije za testiranje diskova, uz podsećanje korisnika porukama o potrebi registracije. Registrovana verzija je dostupna u tri varijante s različitim rasponom opcija. Pored Windows verzije, postoje specijalne verzije programa za DOS i Linux okruženja, ali one uključuju samo osnovne opcije.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,