Čuveni kreator procesora preminuo u 82. godini

Chuck Peddle, jedan od najznačajnijih inženjera rane faze PC računara, umro je od raka pankreasa u 82. godini života. Najpoznatiji je kao vodeći dizajner za 6502, pristupačnog procesora MOS Technology (samo 25 dolara 1975. godine) koji je pronašao svoj put u prvom talasu kućnih računara poput Apple II i Commodore PET. Varijante tog osnovnog dizajna našle su se na uticajnim konzolama poput Atari 2600 i NES.

PCPress.rs Image

Stvaranje 6502 moglo se zamalo nije dogodi. Peddle je želeo da dizajnira svoj povoljniji čip u Motoroli, koja se borila da proda svoje 6800 CPU-ove za tada (a i sada) skupih 300 dolara. Kada Motorola nije reagovala na predlog (videla je kao internu konkurenciju), Peddle i šest članova tima prešli su u MOS Technology. Čak i nakon isporuke 6502, bio je u opasnosti – Motorola je podnela tužbu mesecima kasnije kako bi pokušala da obustavi prodaju, primoravši MOS da se nagodi 1976. godine. Commodore je kupio MOS ubrzo nakon toga, čime je Peddle postao glavni inženjer i stvorio računarsku istoriju sa PET od 495 dolara.

Pročitajte i:  Petogodišnja prognoza IDC-a za PC tržište

Peddle je napustio MOS tim 1980. godine i radio na projektima poput Victor PC-a Sirius Systems Technology i prenosnih hard diskova koji su bili preteče za eksterne drajvere i USB fleševe. Do tada je njegova zaostavština već bila dobro utvrđena. Pomogao je demokratizaciji računarstva učinivši kućne računare pristupačnim. Do neke mere je uveo i pojam o sveprisutnom računarstvu, gde se tehnologija širi svuda umesto da se nalazi na monolitnim serverima. U tom smislu, pametni telefoni i domovi imaju uporište u idejama koje je Peddle formulisao pre 45 godina.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,