BIZIT 2022

Cyber rat policije protiv trgovine drogom i oružijem

Dva najveća sajta koja možete naći preko Tor pretraživača su ugašena zbog prodaje droge, oružija i drugih  kriminalnih radnji.

PCPress.rs Image

Izjava je došla od pravosuđa SAD (Justice Department) u četvrtak. Policija u Americi i Evropi uključujući FBI (Federalni Biro Istrage ili Federal Bureau of Investigation) u saradnji sa DEA (Agencija za suzbijanje narkotika ili Drug Enforcment Agency) i holandskom nacionalnom policijom, uspela da ugasi sajtove AlphaBay, čiji je osnivač Alexander Cazes i sajt Hansa Market. Sajtovi su funkcionisali na Tor mreži anonimno i posetioci su svoju robu plaćali bitcoin-om. Mesec dana pre nego da se dogodi ova policijska akcija, AlphaBay je otišao offline. Što je podstaklo sumnju da se hapšenje već dogodilo. Pretpostavljalo se da preko tog sajta ide veliki broj transakcija vrednih hiljada i hiljada funti. Popuno je prostor koji je ostavio sajt Silk Road 2013. godine. čiji je vlasnik Ross Ulbricht uhapšen zbog online prodaje droge. Prema rečima FBI direktora Andrew McCabe-a, AlphaBay je bio deset puta veći od Silk Road-a.

Pročitajte i:  Kako se Tor bori protiv cenzure u Rusiji

PCPress.rs Image

Zaplenjeni su serveri AlphaBay-a uz pomoć Tajlanda, Kanade, Litvanije, Britanije I Francuske. Alexander Cazes, osnivača AlphaBay-a su 5. jula zaustavile tajlandske vlasti, nedelju dana kasnije dok je bio u tajlandskom pritvoru oduzeo je sebi život. Što se tiče Hansa Marketa, Holanđani su zaplenili servere u Litvaniji, Holandiji i Nemačkoj. Kada je AlphaBay ugašen njegovi korisnici su prešli na Hansa Market i tako su otkrivena imena korisnika i njihovih šifri.

Iako su ova dva sajta ugašena na njihovo mesto će najverovatnije doći još pet, ali ovo je bila najveća cyber operacija koju su sprovele američka i evropska policija.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,