TrendMicro

D‑Link DCS‑8325LH: AI ugrađen u video nadzor

Kamere za kućni nadzor sa tehničke strane savršeno rade, ali kasniji pregled snimljenog materijala često zahteva dugo „premotavanje“ i potragu za bitnim događajima. Sada se u „igru“ uključuje veštačka inteligencija koja te događaje uspešno prepoznaje. Isprobali smo AI kameru D‑Link DCS‑8325LH.

PCPress.rs Image

Nema dosadnijeg posla od pregleda snimka sa kamere za nadzor – satima je prizor potpuno statičan, ništa se ne dešava, a ako bitno ubrzate „film“, lako možete da promašite „iglu u plastu sena“ koju tražite, tj. događaj koji je kamera zabeležila. Može li se taj posao poveriti veštačkoj inteligenciji? D‑Link je pokazao da može.

Nadzor u full HD rezoluciji

DCS‑8325LH je kvalitetno izrađena kamera za montažu na policu, sto, tavanicu ili bilo koje mesto koje obezbeđuje dobar pogled na posmatranu zonu. Potrebno joj je jedino napajanje microUSB kablom, dok se čitava komunikacija obavlja Wi‑Fi interfejsom. Krasi je kvalitetna optika koja obezbeđuje snimanje full HD slike, 1080p@30fps, i to kako po danu tako i po noći, pošto postoji night vision dometa do 5 metara. Vredi pomenuti i širok ugao objektiva, čak 151 stepen, što olakšava pregled događaja u čitavoj prostoriji.

Za upravljanje kamerom i pregled snimljenog materijala koristi se besplatna Mydlink aplikacija za Android i IOS uređaje. Uz logičan i lepo organizovan interfejs, ta aplikacija nije namenjena samo kontroli kamera (kojih može biti više, za kompletan nadzor doma), već i niza D‑Link‑ovih smart home uređaja, kao što su pametne utičnice, detektori poplave…

Povezivanje aplikacije sa kamerom je veoma jednostavno – samo slikate QR kod na postolju kamere, sačekate da se uređaj upari, što se dešava vrlo brzo i pouzdano pošto se koristi Bluetooth protokol, i najzad zadate šifru za pristup kućnoj Wi‑Fi mreži.

D‑Link DCS‑8325LH je veoma kvalitetna kamera za kućni nadzor opremljena opcijama pred kojima je budućnost – učiniće vaš dom sigurnijim, a komunikaciju sa ukućanima jednostavnijom

Kamera video‑materijal snima na microSD karticu kapaciteta 256 GB ili u cloud. Snimanje u cloud je besplatno ako imate do tri kamere i ako se materijali čuvaju samo jedan dan, dok ćete za veći broj kamera i duže čuvanje materijala plaćati 2.49 ili 4.99 evra mesečno. Uz sliku se snima i zvuk, a kamera obezbeđuje i osnovnu funkciju interfona, tako da sa nekog udaljenog mesta možete da čujete šta se kod kuće dešava, ali i da razgovarate sa ukućanima, što je naročito zgodno kada treba pomoći nekom starijem članu porodice, detetu ili čak kućnom ljubimcu. Snimke iz cloud‑a možete pregledati ili u svako doba preneti na svoj smartfon, tablet ili računar.

Svevideće AI oko

PCPress.rs ImageI tako dolazimo do najzanimljivijih novosti: primene AI. Mnoge kamere imaju detekciju pokreta u nekoj zoni, ali D‑Link može i da prepozna šta se zapravo desilo, značajno smanjujući mogućnost lažne uzbune. Korisnik zadaje zonu koju posebno nadgleda (mogu se definisati do 4 nezavisne pravougaone zone) kao i linije koje posetilac treba da pređe da bi se sistem trigerovao. Zgodno je što možete da odredite da li se posmatra prelazak te „crvene linije“ u bilo kom smeru, ili samo u jednom (recimo, neko ulazi na vrata). Čim se nešto dešava u definisanim zonama, kamera trigeruje notifikaciju koju korisnik dobija na svoj smartfon ili tablet. Mogu se definisati i Privacy zone u kojima se ne detektuju pokreti i ne snimaju događaji.

Najvažnije je što postoji detekcija čoveka, zasnovana na Intelligent Video Analytics (IVA) softveru. Pošto odredite da se snimanje pokreće kada se nešto dešava u zadatoj zoni i aktivirate automatizaciju, možete reći da se triger aktivira samo ako je „to“ što prolazi čovek.

Da biste iskoristili sve mogućnosti ove kamere, treba da „zaronite“ u svet automatizacije, pošto Mydlink aplikacija omogućava da definišete pravila i zadate šta se događa ako se neki uslovi ispune. Pomenimo samo najjednostavnije primene, da kad čovek noću prilazi stazom prema kući upalite spoljna svetla, kako biste pomogli ukućanima da ne padnu po mraku, ali i uplašili uljeza. Ili da se dobije push notifikacija na telefonu u slučaju poplave ili ulaska neke osobe u zaštićenu zonu, u kom slučaju dobijate čak i fotografiju tog incidenta. A sve to možete da kontrolišete gde god da se nalazite, sve dok je vaš smartfon povezan na Internet.

Sve u svemu, D‑Link DCS‑8325LH je veoma kvalitetna kamera za kućni nadzor opremljena opcijama pred kojima je budućnost – učiniće vaš dom sigurnijim, a komunikaciju sa ukućanima jednostavnijom. Samu kameru možete da naručite na gigatron.rs.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: