BIZIT 2022

Da li će nam u budućnosti pomagati roboti?

U budućnosti će nam možda roboti pomagati oko nekih bitnih ili trivijalnih stvari. Možda ćemo živeti u svetu Blade Runnera gde postoje androidi ili u Ghost in The Shell gde će nam delovi tela biti najvažniji. Za sad zadovoljimo se LG Troika robotom koji je tu da nam pomogne da se snađemo na aerodromu.

PCPress.rs Image

Roboti će uskoro početi da pomažu putnicima na Međunarodnom aerodromu Inčon u Južnoj Koreji. Putnici će informacije o letovima dobijati ubacivanjem karte u skener, nakon čega će ih LG Troika pitati žele li pratnju do kapije. Oni koji zaostanu, mogu očekivati upozorenje robota da “ostanu blizu da bi mogao da ih vidi“. Troika je veličine prosečnog tinejdžera, napred ima pravougaoni ekran, izgleda kao veliki ekran pametnog telefona na kome su prikazane informacije leta imapa aerodoroma. Robot ima okruglu glavu sa licem osetljivim na dodir koje prikazuje oči koje se smeju ili koje trepću, a mogu i prikazivati podatke o aerodromu.

PCPress.rs ImageTroika će se odazivati na svoje ime, imaće oči pa će čak i usluživati putnike. Glavni inženjer LG-ja koji je nadgledao razvoj ovog robota, Kim Hjongrok, rekao je da robot može da prepozna gde se nalazi na terminalu i da uspešno zaobilazi prepreke. Takođe, robot će do kraja jula govoriti korejski, engleski, kineski i japanski. Kim je dodao da Troika može da izvršava samo mali broj prostih zadataka za koje je programiran. LG i dalje radi na manjim problemima robota, ali ništa što nije nerešivo, u pitanju je bolje razumevanje glasovnih komandi.

Pročitajte i:  Nova budućnost i kiborg bubašvaba

Inače robotika je jača grana u u Južnoj Koreji gde je dosta toga automatizovano. Za ovu granu industrije su već osvojili veliki broj priznanja, ali ne promovišu humanoidne robote, kao što to rade komšije Japanci, posebno u hotelima i prodavnicama. Kompanija Aerodrom Inčon veruje da je prva koja je uvrstila robote u svoje osoblje u Južnoj Koreji. Namera kompanije je da uposli robota na još par mesta, da poslužuje hranu i govori ljudima kad su pogrešnu stvar uneli u avion. Zbog Olimpijskih Igara 2018. koje se održavaju u Južnoj Koreji, planira se da se svi postojeći nedostaci u potpunosti isprave.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,