ASUS ROG Flow

Da li će vaš posao u budućnosti obavljati robot?

Danas, mašine mogu da urade mnogo toga što pre samo dvadeset godina nismo mogli ni da zamislimo. To je, naravno dobro. Olakšava mnoge stvari, pojednostavljuje obavljanje poslova koji su nam ranije oduzimali dragoceno vreme. Ali, svi se ponekad zapitamo, da li mašine imaju granicu svojih sposobnosti? Da li će doći trenutak kad će na našem radnom mestu umesto nas sedeti robot, a jedini trošak za poslodavca će biti nove baterije i amortizacija. Nema plate, nema zdravstvenog osiguranja, kakvo socijalno i penziono… San svakog poslodavca!

biznis robotiNeke profesije doživeće baš ovu sudbinu, već za dvadesetak godina. Sad se pitate da li je i vaše radno mesto ugroženo?

Zavisi. Ako se bavite poslom koji zahteva razmišljanje i iznalaženje optimalnih rešenja, ako morate da pregovarate ili da lično pomažete drugima, niste na tankom ledu, možete da se opustite. Ili bar tako kaže istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oxford.

Koji posao roboti teško mogu da obavljaju sami? Pa, najteže bi im palo da obavljaju posao psihijatra, psihologa (mentalno zdravlje uopšteno), da budu socijalni radnici (0,3%), ali ni posao učitelja im ne bi bio jednostavan (0,4%). Ako ste inženjer ili se bavite računarima ili matematikom, prilično ste bezbedni. Najgore će proći telefonski prodavci. Da ne ulazimo dalje u detalje, pronađite svoje zanimanje i proverite da li ćete primati platu za 20 godina ovde.

Ipak, istraživači priznaju da su ovo još uvek grube procene i da postoji značajna bogućnost greške. Ali razmislite o ovome – ovako pametni i obrazovani ljudi vide našu budućnost. Ako kažu da će vas u budućnosti zameniti roboti, nemojte reći da niste bili upozoreni na vreme (20 godina ranije je valjda dovoljno).

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: ,