Da li će Windows S postići uspeh na laptop-ovima

Da li ste zaista mislili da će Google Chrome OS doživeti takav uspeh kada se pojavio 2011. godine? OS koji se bazira na Linux-u, dizajniran da se slaže sa pretraživačem, malo je preskup za telefone i previše ograničen za lap-topove. Chromebooks druge generacije su dostigle pristojnu zaradu i sada predstavljaju uspeh na značajnom sektoru tržišta.

PCPress.rs Image

Microsoft je na ovaj ishod dao odgovor u vidu Windows-a S. Šta to S znači? Zvanično ne znači ništa, ali su izjavili iz kompanije da Windows S je Streamlined  za bezbednost i bolje performanse. Windows S je dizajniran tako da mogu da ga koriste studenti, zaposleni i da se mogu skladištiti fajlovi poput skladištenja na Cloud-u. Troši malo energije i koristi mali procenat hardvera.

Izgleda kao Windows 10, ali sve vase aplikacije potiču iz Windows Store-a. Kako biste koristili Windows Store, aplikacije moraju biti napisane za UWP, (Universal Windows Platform ili univerzalna windows platforma za aplikacije). Ove aplikacije imaju tendenciju se prošire na vaš sistem i modifikuju fajlove bez vase dozvole. Windows S može da koristi bilo koji pretraživač, u teoriji, ali za sad može da se osloni samo na Microsoft Edge.

Pročitajte i:  Microsoft tiho omogućava „Super Duper Secure Mode“ za Edge

Developer-i pokušavaju da naprave neku vrstu bezbednosnog skladišta za Windows Store ali to nije zaživelo. Korišćenje UWP-a znači da je bezbednost na visokom nivou i da vaš sistem ne bi trebalo da usporava.

Sećate li se Windowsa RT iz 2011. godine? Ova verzija Windows-a 8 je napravljena za ARM procesore i jedna od retkih koja je odobrila Windows Store aplikacije. Nije zaživela i Microsoft-a je koštala milione dolara. Widows S bice na Surface Laptop-ovima mada možete ugrade-ovati vaš operativni sistem na Windows 10. Surface Laptop ima ekran na dodir od 34 cm  sa ekranom od 2256×1504. Takođe ima tri ulaza za USB, utičnicu za slušalice i mini DisplayPort.

To je naizgled običan laptop čija je površina pokrivena materijalom što je malo čudno, ali je laka za održavanje. Cene su od 999 dolara za Core i5, sa 4GB memorije i 128GB SSD dok druga verzija koja košta 2.199 dolara i ima Core i7 sa 16 GB memorije i skladište od 5612 GB. Microsoft je više puta pokušavao da smesti svoj OS na manje platforme ali bezuspešno. Windows S je nešto sasvim drugačije, potencijalno ima veliku bazu korisnika ali biće ga teško prodati.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,