Top50 Glas publike

Da li ćemo uskoro voziti Samsung automobile?

Prema razvoju daljeg poslovnog modela, sredinom septembra, Samsung (u čijem je sklopu Harman International Industries), osnovao je Samsung Automotive Innovation Fund, novi fond od 300 miliona dolara fokusiran isključivo na automobilsko tržište. Samsung Fond za inovacije automobila će se fokusirati na pametne automobile i autonomne tehnologije, uključujući pametne senzore, machine vision, veštačku inteligenciju, računare visokih performansi, rešenja za povezivanje i rešenja za automobilsku bezbednost. Pretpostavke o ulasku matične firme Samsung Electronics Co., Ltd., Južna Koreja, u sektor proizvodnje automobila su dodatno podgrejane analizom poslednjih konsolidovanih finansijskih izveštaja, a koji su potkrepljeni izveštajem nezavisnog revizora, najuglednijeg u svetu, i prema kojima je južnokorejski gigant, profitabilniji od kompanija kao što su: Ford, Renault, Hyundai i VW grupa, ali zajedno.

PCPress.rs Image

Sa ciljem jačanja sektora elektronike za automobilsku industriju, kao i audio sektora, Samsung Electronics America (ćerka matične kompanije Samsung) je preuzela 10. mart 2017, kontrolu nad Harman International Industries, Inc sa njihovih 109 zavisnih društava. Iznos za koji je obavljena akvizicija američkog giganta je osam milijardi američkih dolara.

Pročitajte i:  Honda startuje sa proizvodnjom automobila na hidrogenski pogon u SAD-u do 2024. godine

Znajući da industrijski divovi funkcionišu po principu „napreduješ ili padaš“, jasna je potreba da Samsung Electronics Co., Ltd., zakorači u segment proizvodnje elektrifikovanih vozila. Renault Samsung Motors (RSM), vuče korene iz 1994. kada je, uz tehničku pomoć kompanije Nissan, Samsung osnovao društvo Samsung Motors. RSM proizvodi automobile sa sedištem u Južnoj Koreji, gde se nalaze i proizvodna postrojenja u gradu Busan. Kontrolni paket akcija je u vlasništvu francuske kompanije Renault, dok je manjinskih 20% pod kontrolom Samsunga. Gama automobila koju proizvodi RSM uključuje i krosovere i elektrifikovana vozila. Takođe, mnogo je lakše zamisliti kompaniju koja je ovoliko profitabilnija od Renaulta, sa kojim ima zajedničku firmu, da posluje u sopstvenoj režiji, nego kao manjinski partner.

PCPress.rs Image

Svi preduslovi su tu, kao i sva logika: umesto navigacionih uređaja, u Samsung automobilima, navodi vas vaš pametni telefon, dok slušate muziku sa audio uređaja a elektronika iz vašeg automobila šalje signal sistemu za hlađenje ili grejanje vašeg doma da uđe u pogon, jer se približavate kući. Sve to pod jednim krovom: Samsung Electronics Co., Ltd. Na nama je da sačekamo i vidimo u kom pravcu će se stvari razvijati.

Pročitajte i:  Nokia potpisala novi ugovor o 5G patentima sa Samsungom

Izvor: AutoRepublika

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,