Top50 Glas publike

Da li je NFT ključ za pristup Metaverzumu?

NFT i Metaverzum, dve nove pojave, dve medijske senzacije idu ruku pod ruku. Da li je NFT budući ključ za ulazak u Metaverzum?

PCPress.rs Image

NFT je digitalni zapis umetnosti, fotografije, video snimka, GIF, mp3. NFT je poseban po tome što je zaključan tehnologijom Blockchain. Zahvaljujući ovoj tehnologiji nije moguće kopirati ga. Ako ga nekome prosleđujemo ili podajemo prate se transakcije kroz Blockchain tako da se uvek zna ko je vlasnik. Blockchain je kao vrsta kupoprodajnog ugovora, bankove knjižice, vlasničkog lista. Javnost ima uvid u ove podatke i ne mogu se modifikovati kada se jednom zabeleže. Tako se stvara istorija vlasništva nad jednim predmetom.

Sa druge strane, imamo metaverzum koji se definiše kao zajednički virtuelni prostor. On je interaktivan i zasniva se na tehnologiji proširene stvarnosti i virtuelne realnosti. Sa jedne strane, metaverzum podražava stvarni svet u digitalnom formatu. Mnogi smatraju da je cilj metaverzuma da zameni realnost. Možda je praktičnije smatrati da metaverzum ima za cilj da proširi digitalni svet.

Pročitajte i:  Meta objavila open source alat za borbu protiv terorizma

NFT se koristi u metaverzumu. Primera radi kupovina koja se odvija u metaverzumu se odbija kroz NFT. Zahvaljujući NFT tehnologiji biće sprečeno da više nas kupi isti proizvod koji se predstavlja kao jedinstven u digitalnom svetu. Zatim nećemo moći da kupimo proizvode koji su „lažni“. NFT se u metaverzumu koristi za igranje video igrica. U ovom slučaju igrači vrše plaćanje ili zarađuju kroz NFT.

Dakle, NFT je valutni sistem u metaverzumu. To znači da možemo da pristupimo metaverzumu bez NFT ali ne možemo ništa da radimo osim da šetamo na javnim površinama. Primera radi ako želimo da prisustvujemo koncertu u metaverzumu moramo da kupimo kartu. To možemo da ostvarimo kroz NFT. Jedino kroz tehnologiju NFT može se pratiti broj prodatih karata i broj mesta.  Metaverzum već prodaje nekretnine. Kako bi se obezbedila jedinstvena kupovina i pravo na vlasništvo za kupovinu nekretnina se koristi NFT.

Dakle, jasno je da NFT postaje ključ za ulazak u metaverzum. Metaverzum je za sada u fazi razvoja. Iako je privukao veliku pažnju javnosti još uvek nije sasvim izvesan njegov realan domet.

Pročitajte i:  Tramp navodno traži vraćanje Facebook naloga

Izvor: Indianexpress

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,