TrendMicro

Da li je veštačka inteligencija pametnija od šestogodišnjaka?

U današnjem modernom društvu, tehnologija je napredovala do te tačke da može da predvidi svaku našu potrebu i pre nego što nešto zatražimo. Razmislite o reklamama koje ste videli na sajtovima za proizvode koje ste u prošlosti tražili.

PCPress.rs Image

Koliko je pametna veštačka inteligencija? Jedno od pitanja koje su mnogi naučnici postavilli i rešili da nađu odgovor. U studiji koju su nedavno sproveli istraživači sa Cornell Univerziteta, izgleda da od svih AI (veštačka inteligencija) koje su nam dostupne, Google je bio prvi.

Prema istraživačima Feng Liu, Yong Shi i Ying Liu, Google-ova veštačka inteligencija ima IQ 47,28 zasnovano na testovima koji su sprovedeni 2016. Ovo znači da Google ima nešto manji IQ od šestogodišnjeg deteta čiji je IQ u proseku iznosi 55,5. Iako nam se to ne čini nešto posebno pametnim, Google je pobedio svoje konkurenciju. Uzmimo, na primer Siri, Apple-ov pametni asistent, čiji IQ iznosi 23,9, Microsoft-ov Bing IQ 31,98 i kineski Baidu 32,92. Na neki način drago nam je što AI nije pametna kao šestogodišnjak, mada u tehnološkoj industriji ima onih koje brine samo postojanje veštačke inteligencije, poput Elon-a Musk-a.

Pročitajte i:  YouTube i Meta proširuju svoju politiku za borbu protiv ekstremizma na mreži

Izvor: ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,