TrendMicro

Da li Microsoft Edge gubi u ratovima browsera?

Bitka za nadmoć web browsera nastavlja da se razbuktava dok se Microsoft Edge i Firefox bore za korisnike širom sveta.

PCPress.rs Image

Firefox tvrdi da je dostigao Edge, dok se ratovi browsera zahuktavaju

Najnoviji podaci o udelu na tržištu browsera za avgust 2021. iz Statcounter-a, tvrde da se Firefox približio svom glavnom rivalu, sa svojim 3,55% udelom odmah iza Edge-a na 3,57%.

Možda nije iznenađujuće što Google Chrome i dalje prednjači među korisnicima širom sveta, zauzimajući 64,94% ukupnog tržišnog udela, dok je Safari na drugom mestu sa 18,75%.

Ove vesti označavaju poslednju tačku u ratu između Mozille i Microsofta, jer su obe ostatak za udeo na tržištu. Microsoft Edge konačno je pretekao Firefox u junu 2021. godine, nakon višemesečnog rasta, ali se jaz između dva browsera smanjio poslednjih nedelja. Safari, koji dominira Appleovim macOS uređajima, poslednjih meseci beleži stabilan rast, možda i uz pomoć potrošača i poslovnih korisnika, koji nadograđuju hardver i softver pre povratka u kancelariju. Browser je već tri meseca u porastu tržišnog udela. Opera je zaokružila prvih pet, zauzevši 2,17% tržišnog udela u avgustu 2021. godine, a pad Internet Explorera se nastavio – iako je Statcounter otkrio da 0,58% korisnika i dalje koristi sada neverovatno zastareo browser.

Pročitajte i:  Šta je novo u Chrome-u 106?

Microsoft će se sada nadati da će uspeti da se odmakne od Firefoxa kako se 2021. nastavlja, s lansiranjem Windowsa 11 u oktobru. Browser je postavljen tako da dobije veliku promenu za pokretanje operativnog sistema Windows 11, sa redizajniranim interfejsom koji ga usklađuje sa dizajnom novog softvera. Microsoft je takođe Edge-u dao mnoštvo nadogradnji za browser, uključujući generator lozinki, ugrađeni alat za poređenje cena, vertikalni tab bar i još mnogo toga.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,