Top50 Glas publike

Da li mobilni telefoni ubijaju pčele?

PCPress.rs ImageOd 2003. godine, pčelinje zajednice širom sveta izumiru u sve većem broju. A budući da pčele igraju veliku ulogu u agrikulturi, to je loša vest za ljude. Ajnštajn je rekao da bi nam ostale samo još četiri godine kada bi pčele nestale s lica zemlje : Nema više pčela, nema više oprašivanja, nema više useva, nema više hrane i nema više ljudi.

Naučnici smatraju da bi više činilaca moglo biti odgovorno za to, uključujući pesticide, viruse, genetski modifikovane useve pa čak i veoma hladne zime. Sad se i mobilni telefoni mogu dodati spisku mogućih krivaca.

Istraživanje švajcarskog naučnika Danijela Favrea pokazuje da elektromagnetna polja koja proizvode mobilni telefoni mogu biti zaslužna za poremećaj raspada pčelinjih zajednica, stanje koje navodi pčele radilice da napuste košnicu. U većini slučajeva, matica ostaje s larvama, nezrelim pčelama i mnogo meda. Košnica opstaje neko vreme, ali ubrzo umire bez radilica.

Favre je izložio pčele zračenju mobilnih telefona. Njegovo istraživanje pokazalo je da pčele nisu uznemirene ugašenim telefonima kao ni onima u standby režimu. Međutim, aktivni telefoni su zbunjivali pčele i davali im signal da napuste košnicu. Ponašale su se čudno čak dvanaest sati posle završetka dugog telefonskog razgovora, što potkrepljuje tvrdnje da su osetljive na elektromagnetna polja.

Pročitajte i:  Novi senzor slike čuva fotografije od lošeg balansa

U drugom eksperimentu je dokazano da se pčelinja zajednica raspada u roku od pet do deset dana ako se mobilni telefon ostavi pored košnice.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,