Top50 Glas publike

Da li Srbija ima najskuplji mobilni internet u regionu?

Svetsko istraživanje pristupačnosti mobilnog interneta dalo nam je odgovor na pitanje – da li Srbija ima najskuplji internet u regionu?

Da li Srbija ima najskuplji mobilni internet u regionu

Svetsko istraživanje o ceni mobilnog interneta u 230 zemalja otkrilo je kako Srbija stoji u odnosu na zemlje u regionu. Istraživanje koliko ljudi troše novca za mobilni internet otkrilo je značajne cenovne razlike, čak i između susednih zemalja koje su sličnog standarda.

U istraživanju su u obzir uzete pune cene tarifnih paketa sa internetom svih operatera u datim zemljama. Podaci su dobijeni na osnovu prosečne cene 1GB u datoj zemlji. Istraživanje je sprovedeno od strane Cable.co.uk. Najjefniji mobilni internet u Zapadnoj Evropi imaju Finci koji plaćaju prosečno 1,16 dolara gigabajt podataka. Na istoku su to Poljaci (1,32 dolara po gigabajtu).

Gde je mobilni internet najjeftiniji?

Istraživanje je pokazalo da je prosečna svetska cena za jedan gigabajt 8,53 dolara. Ovo su najjeftinije i najskuplje države sveta kada je internet u pitanju (cena je u dolarima):

Najjeftiniji internet:

 • Indija – 0,26
 • Kirgistan – 0,27
 • Kazahstan – 0,49
 • Ukrajina – 0,51
 • Ruanda – 0,56
Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju

Najskuplji internet:

 • Zimbabve – 75,20
 • Ekvatorijalna Gvineja – 65,83
 • Sveta Helena – 55,47
 • Foklandska ostvra – 47,39
 • Džibuti – 37,92

Afrika se može pohvaliti sa najskupljim, ali i izuzetno povoljnim internetom, u zavisnosti gde živite. Postavlja se pitanje zašto su cene toliko različite? Mnogo toga zavisi od kvaliteta telekomunikacione infrastrukture zemlje. Ako tu stvari stoje dobro, mobilni operater može da ponudi veće internet pakete. U drugim zemljama gde je cena niža, nerazvijena infrastruktura “fiksnog” interneta diktira i slaba kupovna moć diktiraju uslove.

S druge strane skup mobilni internet imaju zemlje gde infrastruktura nije dobra, dok je potrošnja minimalna. U takvim uslovima potrošači uzimaju internet pakete koji nude desetine megabajta, dok je gigabajt za mnoge finansijski nedostižno.

Gde se na listi nalazi Srbija i njen mobilni internet?

cena mobilnog interneta u srbiji

Srbija se, po ovom istraživanju, nalazi u zlatnoj sredini, tj. na 102. mestu na svetu. Kod nas je prosečna cena za 1GB 4,83 dolara, s tim da je najjefinija cena po gigabajtu 0,34 dolara a najskuplja 23,95 dolara. To je zaključeno na osnovu ponude 36 tarifnih paketa u Srbiji na dan 19.11.2018. godine.

Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju

Ipak, da li Srbija ima najskuplji mobilni internet u regionu? U konkurenciji ex-YU zemalja Srbija se našla na drugom mestu – po skupoći. Ispred nas je jedino Hrvatska koja je na 106. poziciji na svetu. Od nas prosečno jeftiniji mobilni internet imaju Severna Makedonija (78), Bosna i Hercegovina (76), Crna Gora (92) i Slovenija (43).

Dežela ujedno ima i najjeftiniji internet od svih bivših jugoslovenskih država. To je fantastičan podatak s obzirom na to da imaju i najviši standard. Od ostalih suseda, od nas su bolji Albanija (68) i Rumunija (37), dok smo ipak bolje rangirani od Mađara (135) i Bugara (142).

Kao što se može videti, solidno stojimo u odnosu na susedne zemlje, mada svakako to može da bude i bolje.

Izvor: Cable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,

One thought on “Da li Srbija ima najskuplji mobilni internet u regionu?

 • 6. March 2019. at 21:02
  Permalink

  Gde god sam do sada boravio, u nekoliko razlicitih drzava, imao sam neograniceni mobilni internet. Jedino ovde kod nas stalno dobijam razlicite pakete razlicitog kapaciteta, koji kada popunim/premasim ili moram da placam dalje koriscenje interneta po paprenoj ceni ili da se mucim i mrcvarim sa presporim 2G… Ili da sam non stop na oprezu koliko sam megabajta potrosii i da kalkulisem sa ostatkom do kraja meseca.

Comments are closed.