BIZIT Seminar

Da li ste spremni za eFiskalizaciju?

Veliki broj preduzetnika ove godine prelazi na novi fiskalni sistem. To znači da će stare kase, zasnovane na tehnologijama i sistemu koji je zastareo, biti zamenjene savremenim, smart uređajima. Nove tehnologije omogućiće direktnu komunikaciju uređaja s Poreskom upravom tokom izdavanja računa. Dodatna pogodnost je što će od sada na svakom računu biti i QR kod, pa će potrošači moći odmah da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom.

PCPress.rs Image

Prelazni rok traje do 30. aprila 2022, kada svi privrednici obuhvaćeni uredbom moraju preći na novi model. Ipak, to ne znači da ne postoje brojna pitanja o e-fiskalizaciji, a ono koje se često provlači vezano je i za nove fiskalne uređaje, odnosno da li postoje razlike u odabiru uređaja u zavisnosti od privredne delatnosti i obima poslovanja.

Široka ponuda rešenja

Vodeći operatori već su predstavili ponude, a čini se da je najveći izbor i najbolja rešenja lansirala kompanija A1 Srbija, u okviru eFiskal paketa. Tako se mala preduzeća, poput frizerskih i kozmetičkih salona, cvećara ili zanatskih radnji, mogu osloniti na uređaje V2PRO i Saturn 1000. Uslužnim delatnostima, u koje spadaju pekare, mesare, piljarnice i kiosci, olakšali smo praćenje prodaje i unosa artikala preko sertifikovane aplikacije. Za srednja preduzeća, poput restorana, kafića i hotela, najbolji je D2MINI uređaj. Isti uređaj će zadovoljiti potrebe apoteka i trgovina kojima je, osim izdavanja računa, potrebna i obrada plaćanja platnim karticama, dok su za kompleksnije sisteme predviđena posebna rešenja koja omogućavaju složenija prilagođavanja hardvera i softvera novom sistemu.

Pročitajte i:  RNIDS: Kompanijski nastup kroz digitalne kanale i Internet kao osnova poslovanja

Svako od pomenutih rešenja obuhvata sertifikovanu aplikaciju, putem koje se računi automatski šalju Poreskoj upravi na Sistem upravljanja fiskalizacijom (SUF), pa je bezbednosni rizik sveden na minimum. Pošto je ostvarena direktna konekcija Poreske uprave i poreskog obveznika, nema bojazni da će iko drugi, osim nadležnih, imati uvid u podatke. Poreska uprava dodatno isporučuje i Bezbednosni element (BE), odnosno smart karticu koja sadrži podatke o vašoj firmi, adresi, lokaciji fiskalne kase i elektronski potpis korisnika. Samim tim, nova tehnologija sada nudi sigurnije metode za obavljanje transakcija i omogućava preduzetnicima veću fleksibilnost u obavljanju svakodnevnog poslovanja.

Podrška je važna

Posebna pogodnost za sve koji odluče da ne čekaju poslednji trenutak je i 100 odsto popusta na mesečnu pretplatu od 22. februara do isteka tranzicionog roka, 30. aprila. Instalacija, obuka, tehnička podrška i zamena nove e-fiskalne kase su besplatne i obavljaju se na lokaciji korisnika.

Svi korisnici, posebno preduzetnici koji prvi put ulaze u sistem, mogu računati na svu moguću podršku i pomoć tokom celog perioda tranzicije i kasnije prilikom upotrebe uređaja. Sva neophodna uputstva, brojne korisne informacije, kao i linkovi putem kojih se poreski obveznici mogu prijaviti za implementaciju novog modela mogu se pronaći na A1 Web stranici posvećenoj e-fiskalizaciji.

Pročitajte i:  SBB: Moderno rešenje za upravljanje dokumentacijom

Kompanija A1 prepoznata je kao pouzdan partner poslovne zajednice kako kroz ponudu inovativnih ICT rešenja koja biznisima olakšavaju svakodnevno poslovanje, tako i kao operator čiji su kvalitet mreže potvrdile i nezavisne institucije. Ookla®, globalni lider u praćenju performansi mobilnih i širokopojasnih mreža, testiranju aplikacija i srodnih tehnologija, proglasio je A1 najbržom mobilnom mrežom u Srbiji u 2021, a RATEL (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije) drugim najboljim operatorom po kvalitetu.

Korisna adresa: A1.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,