Top50 Glas publike

Da li su Amerika i Rusija u (sajber) ratu?

…i može li taj rat prerasti u pravi? Njujork Tajms, koji je predsednik Donald Trump nazvao Fake News (“Lažne vesti”) novinom, je objavio članak u kome se tvrdilo kako su SAD “intenzivirale sajber-napade na elektroenergetsku infrastrukturu Ruske Federacije”! Donald Trump je citirao članak, nazvavši novinare izdajnicima i ratnim huškačima, ali se ispostavilo da nije sve tako jednostavno. Da li su zapravo obaveštajne službe napale rusku elektroenergetsku mrežu, bez da je iko o tome obavestio predsednika SAD?

PCPress.rs Image

Američki napad – sledi li ruski odgovor?

Pre dva dana je Njujork Tajms izvestio da je Sajber Komanda (Cyber Command), Pentagon-ova ispostava za sajber polje, agresivno pojačala napade na rusku elektroenergetsku mrežu. Navodno Amerikanci žele da ugrade malver u ruski sistem, koji bi potencijalno omogućio da u slučaju sukoba ili direktnih pretnji budu u stanju da ugase elektroenergetski sistem. Istovremeno, prema pisanju tog medija, ovo je najsveobuhvatniji pokušaj do sada. U nekim slučajevima, kada se izvode ovakve operacije, Pentagon i obaveštajni sektor izbegavaju da informišu najviše državne zvaničnike, kako bi izbegli eventualna naređenja da to ne čine. Izgleda da se ovde desio upravo takav slučaj.

Pročitajte i:  Kaspersky: Trendovi u sajberbezbednosti koji su obeležili godinu za nama u Srbiji

Posebno je zanimljivo što je Donald Trump prošle godine Sajber Komandi dao više slobode u izvođenju ovakvih operacija. Analitičari tvrde da su SAD ugradile određene malvere u rusku elektromrežu, a treba se podsetiti da je tu tvrdnju izneo i Džozef Bajden, tadašnji potpredsednik, u poslednjim mesecima mandata Baraka Obame. Istovremeno, Džozef Bajden je trenutno vodeći kandidat Demokrata za naredne izbore u Americi, na kojima će odmeriti snage sa Donald Trump-om. Subotnji izveštaj je, bez ikakve sumnje, izazvao ogromne reakcije i dosta podozrenja.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Kremlja. U ponedeljak, putem državne TASS agencije, oglasio se Dimitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina. “Ukoliko određene vladine agencije izvode operacije takvog nivoa bez da o tome informišu šefa države, to bi moglo indicirati da je sajber-rat protiv Rusije hipotetička mogućnost,” pomalo se kriptično izrazio Peskov. On je potvrdio da se vitalna područja ruske ekonomije pod stalnim napadima i pritiscima spolja, ali da se ruske agencije, barem za sada, uspešno nose sa ovim napadima.

Pročitajte i:  TikTok i nove zabrane u SAD

Već pripremljeno i unapred poznato?

Njujork Tajms prenosi da digitalni napadi Sjedinjenih Država na rusku elektroenergetsku infrastrukturu predstavljaju “deo šireg odgovora, dizajniranog da natera Rusiju i druge činioce da plate zbog njihovih sajber-napada na infrastrukturu SAD i na interese SAD.” Drugim rečima, ovaj list unapred oslobađa američke agencije bilo kakve odgovornosti putem medijske pripreme i davanja opravdanja za akcije. Navodi se da nije poznato da li je raniji odgovor bivšeg predsednika Baraka Obame, kada se navodno upalo u ruski elektroenergetski sistem, dao bilo kakvih rezultata.

PCPress.rs Image

Zanimljivo je da su Trump-ovi savetnici signalizirali da bi se ovako nešto moglo desiti. Savetnik za nacionalnu Bezbednost John Bolton je prošle nedelje izjavio na konferenciji koju je organizovao The Wall Street Journal da Amerika sprema odgovor u sajber-prostoru na bilo kakvo potencijalno mešanje u izbore, tako da je to trenutno u najvećem fokusu, a radi se na širenju spektra dostupnih operacija. Preostaje da se vidi hoće li već aktuelni sajber-rat eskalirati, kao i da li ima potencijal da se pretvori u još ozbiljniji, oružani sukob između najmoćnijih država sveta.

Pročitajte i:  Ova lažna Pokemon NFT igra samo želi da preuzme vaš Windows računar

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,