BIZIT 2022

Da li znate da vas neke Android igre prisluškuju?

Igranje igara na mobilnom telefonu predstavlja bezopasnu zabavu. Bar smo tako mislili dok nismo saznali da preko 250 igara na Google Play žele da nas prisluškuju. Ono što žele da čuju je prilično čudno.

Android igrice video igre prisluškivanje TV

Neke od igara koje mogu da se nađu na Google Play veoma je zainteresovano za osluškivanje vašeg okruženja. Ovo remećenje privatnosti nema cilj da sluša vaše privatne razgovore već da sluša – šta gledate. Ma kako zvučalo čudno, oglašivači su pronašli način na koji će saznati vaše životne navike putem onoga što gledate na TV.

Ove Android igre aktiviraju mikrofon telefona dok se igrate kako bi uhvatile ambijentalne zvukove oko vas u nadi da će prepoznati reklame koje se puštaju na televiziji. To je naravno pod uslovom da ste od onih ljudi što imaju uključen TV aparat u pozadini. U tom slučaju ste obradovali kreatore ovih igara jer će u tom slučaju znati šta da vam plasiraju od oglasa.

Ovo nije prvi put da se koristi mikrofon telefona za prisluškivanje. Neke aplikacije koriste ovaj metod kako bi prisluškivale koje filmove i serije pratite, kao i koje reklame slušate. Ipak, ubacivanje ove metode prisluškivanja u “igrice” donosi novu dimenziju u ogoljavanju privatnosti korisnika. Ko stoji iza ove marketing strategije?

Pročitajte i:  Android 14 će podržavati satelitsko povezivanje

Alphonso – kompanija za prisluškivanje korisnika

U istraživanju koje je sproveo The New York Times, preko 250 igara koje se mogu pronaći na Google Play sadrže specifičan tip softvera za praćenje TV navika korisnika. Interesantno je da iza ovog softvera stoji kompanija Alphonso, a da se ove opcije uglavnom trude da ne budu baš previše objasne šta rade. Većina aplikacija objašnjenje kriju u opisu ispod “read more” dugmeta.

Neke igre odmah traže pristup mikrofonu, poput Engless 9*9 puzzle od Imobile Game Studios. Kao razlog navodi se “detalji gledanosti televizije” kako bi se prikazivao “sadržaj i oglasi povazani sa njima”. Ovo je moguće saznati ukoliko uđete u settings i ne morate da prihvatite ovu opciju da bi igrali igru.

honey quest mobilni android igre prisluškivanje

Ovaj slučaj je već bio komentarisan od strane američke Federalne tržišne komisije. Oni su još pretprošle godine upozorili više developera Android aplikacija da moraju da upozore korisnike da se koristi program za prisluškivanje SilverPush. Ove aplikacije tada nisu obaveštavale korisnike da sakupljaju podatke o njima, dok se sada to radi ali na uvijen način.

Pročitajte i:  Južna Koreja će ispitati Google, Apple i One Store

Kako je otkrio The Times, neke igre koriste mikrofon čak i kad se izađe iz njih. I dok je uglavnom reč o Android igrama, ni Apple nije pošteđen. Neke će ceo slučaj podsetiti na teoriju zavere da Facebook koristi mikrofon da bi prisluškivao korisnike. To naravno nije istina iz jednostavnog razloga što Facebook ima toliko informacija o nama, našim navikama i privatnom životu da mu prisluškivanje nije ni potrebno.

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,