Cove

Dan Houser odlučio da napusti Rockstar Games

Jedan od dvojice osnivača studija Rockstar Games, Dan Houser, odlučio je da napusti kompaniju. On je ovu firmu osnovao sa svojim bratom Semom 1998. godine.

dan houser napušta rockstar games

Tvorac franšiza GTA i Red Dead Redemption

Iz kompanije Take-Two Interactive, koja je matica Rockstara, izjavili su kako je gospodin Dan Houser bio glavna kreativna snaga pri stvaranju njihovih najvećih hitova kao što su Bully, Red Dead Redemption i Grand Theft Auto. Iako je oko ovih igara često vođena polemika kako su zasnovane na nasilju i moralnom sistemu koji nije opšteprihvaćen, igrice su svojim objavljivanjem doživljavale vrtoglave uspehe. Tako je samo GTA V prodat u preko 100 miliona primeraka, što je stavlja na mesto najuspešnije video igre u poslednjoj deceniji.

U saopštenju javnosti navedeno je i da je Dan glavni autor igre GTA, koja je njihova okosnica, ali da su nakon objave da se on povlači iz kompanije okrenuti ka novim izazovima i projektima koji ih čekaju. Definitivno ostaje da se vidi u budućim igrama da li će im faliti pri stvaranju novih svetova i kreiranja zanimljiv sadržaja.

red dead redemption igrica

Rockstar i kontroverze oko igara

Činjenica da su kreirali igre koje su izuzetno nasilne, i stavljaju igrača u ulogu koja nije prihvaćena u današnjem društvu, samo je po sebi kontroverza. Međutim, kao što je već rečeno, njihove igre doživele su enormne uspehe, među kojima je i GTA V kao najuspešnija do sada. Nasilnost u igrama nije jedini problem, bilo je tu još nekih.

Bilo je tu svega, od korišćenja pravog novca u kazinu u GTA V igri, pa sve do izrabljivanja radnika i inženjera koji rade na razvoju igara u samom studiju. Do javnosti su dolazile informacije da se radi i preko 100 sati nedeljno, da porodice tih programera ni ne viđaju svoje partnere i da žive na “ivici” zbog toga. Ipak, na kraju dana, Rockstar je jedan od retkih studija gde se igra razvijaju po nekoliko godina, a ne po nekoliko meseci, kako je slučaj kod većine današnjih kompanija za stvaranje video igara.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,