Dan kad su nas pojele lažne vesti

Sve do skoro nije moglo da se zamisli da će svaki građanin moći da manipuliše vestima i događajima, te da ono što se nije dogodilo reklamira kao nešto što jeste. S internetom je to postalo moguće, a sve je više novih alata koji olakšavaju širenje lažnih vesti.

PCPress.rs Image

Laganje u medijima nije nova stvar, izmišljalo se oduvek. Aviv Ovadya je još sredinom 2016. godine počeo da shvata o čemu se radi, te je još tada upozorio da s internetom nešto ozbiljno nije u redu. Predvideo je dakle “infokalipsu“, period u kojem gospodare dezinformacije.

Ako se zna da je znanje moć, onaj koji upravlja „istinom“ zapravo vlada svetom. Propaganda je dobila novo, moćnije ruho, a cilj joj je da uplaši, zavadi i zavlada. Facebook, Twitter i Google više vole klikove, šerove i zaradu od istine, na šta Ovadya i njemu slični upozoravaju već godinama.

Situacija je šest godina kasnije još gora, jer je nakon pandemije širenje laži i dezinformacija postalo uobičajena stvar. Deep fake i slične tehnologije igru podižu na novi nivo, pa je sve manje stvari kojima može da se veruje. Važno je da se ima na umu da nisu problem samo lažni video snimci – dovoljno je da se zna da takvi alati postoje, pa da se izgubi poverenje u sve. Iz nepoverenja se rađa strah, a dovoljno je par velikih prevara pa da javnost poveruje da ništa nije stvarno i da je sve laž. To je prava apokalipsa.

Pročitajte i:  Google prioritizuje podršku za veliki ekran za Android programere

Izvor: Buzfeed

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , ,