Top50 Glas publike

Danas je internacionalni dan interneta

Od 2005. godine širom sveta se 29. oktobar obeležava kao internacionalni dan interneta!

Datum je odabran simbolično, jer je istog dana 1969. godine poslata prva elektronska poruka sa jednog kompjutera na drugi u američkoj državi Kaliforinja, u okviru projekta odeljenja ARPANET.

Istorija nastanka interneta kaska za istorijom nastanka kompjutera nekih desetak godina, ali su danas, oba u skladu sa vremnom usavršena. Današnji dan simbolično slavi i obeležava slobodu informacije, saznanja i dostupnosti.

Arpanet_logical_map,_march_1977
ARPANET-ovo mapiranje iz 1977. godine

Evolucija od žičanog do bežičnog interneta je duga u vremenu, ali posle svih decenija rada na elektronskim uređajima, slobodno se može reći da je evolucija veličanstvena. Jer danas internet sam po sebi ne bi vršio druge funkcije sem protoka informacija. Uređaji su ti koji omogućuju da se kapacitet interneta upotpunosti iskoristi. A takođe je izuzetno bitno i napomenuti da kapacitet interneta u potpunosti nije ni upotrebljen.

Začetak interneta je u dolinama Kaliforije, kada je američko odeljenje za odbranu (US Department of Defense) finansiralo odeljenje (ARPANET) koje bi se bavilo istraživanjem i uspostavljanjem mreže koja bi služila za protok informacija.

Pročitajte i:  G.fast: nada za DSL
PCPress.rs Image
Jedno od mapiranja interneta

Danas se internet masovno koristi i teško bi se zamislila globalna saradnja bez njega. Birokratiju masovno menja elektronska uprava, što je dovelo do uštede resursa, a samim tim i zaštite okoline. Ušteda vremena, brzina protoka podataka i pristupačnost informacijama masovno olakšava život, poslovanje i edukaciju.

Danas možda gledamo simpatične video klipove mačića i kučića, ali protok novca i informacija u jednom danu je praktično nemerljiv. A tako je internet postao nezamenljiv.

Statistika internet korisnika iz 2012. godine
Statistika internet korisnika iz 2012. godine

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,