Zebra

Data centri za Internet stvari

Sve veće potrebe za brzim prenosom podataka nameću nove arhitekture data centara. Za potrebe Interneta stvari Schneider Electric je, u saradnji sa kompanijama Cisco i HPE, osmislio mikro data centre zasnovane na
edge tehnologiji.

Hteli mi to ili ne, Internet stvari (IoT) nam se dogodio. Došli su pametni uređaji povezani na Internet, polako se infiltrirajući u svaku oblast našeg života, pa i u industriju, od hotelijerstva do maloprodaje, od proizvodnih procesa do zdravstva. Pametni uređaji sve će više pomagati firmama da efikasnije vode poslovanje. Predviđanja o broju povezanih IoT uređaja u bliskoj budućnosti variraju, ali sva se slažu u jednom – do 2020. biće više od 20 milijardi uređaja koji su povezani na Internet, što je praktično dupliranje broja uređaja povezanih na svetsku mrežu u 2015. godini.

Najveće promotere Interneta stvari biće poslovni korisnici, što je velika prilika za sve tehnološke kompanije. Uređaji su različiti, ali svi moraju da budu povezani na Mrežu, njima se mora upravljati, njih treba pratiti, analizirati rezultate… A uz sve to neko mora da proda tehnologiju koja će omogućiti da uređaji rade kako je zamišljeno. Zato će Internet stvari polako ali sigurno menjati način na koji velike IT kompanije posluju, navodeći ih da se manje fokusiraju na proizvode koje prodaju, a više na krajnji rezultat koji mogu da pruže.

Pročitajte i:  Hiperkonvergentna budućnost: Lepota jednostavnosti

Za potrebe čitave kompanije

Istorijski gledano, kompanije kao što su Hewlett Packard Enterprise i Cisco prodavale su servere, mrežnu opremu i softver direktno IT odeljenjima. Dolaskom Interneta stvari, uspostavlja se direktnija veza – umesto IT odeljenjima, prodavci se obraćaju direktno vlasniku fabrike. Na primer, u bolnicama ili hotelijerstvu to bi mogao biti menadžer objekta. Takva strategija zahteva promenu u načinu razmišljanja. Vlasnici fabrika ne bave se serverima, storage sistemima ili propusnim opsegom mreže. Oni samo žele da se uvere da su njihove proizvodne linije efikasnije, da je evidencija o pacijentima u bolnici bolja, da prodaja u njihovim prodavnicama raste… Što se opreme tiče, kupiće sve što je potrebno da se ti ciljevi ostvare.

Veliki proizvođači se udružuju kako bi osmisli i proizveli odgovarajuća rešenja. Schneider Electric, Cisco i HPE blisko sarađuju u ovim naporima. Zna se da će u bliskoj budućnosti, zbog ograničenja cloud‑a, raznih zakonskih regulativa i sve moćnijih uređaja koji zahtevaju stalnu vezu sa Internetom, morati da se osmisli adekvatno rešenje. Treba razmišljati i o održavanju (preventivnom, prediktivnom) takvih sistema kako ne bismo ostali bez dragocenih IT resursa izazvanih, recimo, prekidom napajanja.

Pročitajte i:  Rešenja kompanije Schneider Electric otvaraju ogroman prostor za unapređenje biznisa

To „srednje“ rešenje su samostalni data centri u obliku jednog ili više rack ormana, po mogućnosti proširivih, koji predstavljaju vezu između krajnjeg korisnika i javnog/privatnog cloud‑a. Rešenje je već dobilo razna imena, a najčešće se kaže mikro, modularni ili kompaktni data centri.

Mikro data centri

Schneider Electric je udružio snage s kompanijom Hewlett Packard Enterprise (HPE) na koncipiranju mikro data centara koji se bave novim zahtevima distribuiranog IT‑ja. Zajednički konstruisano rešenje pruža end‑to‑end IT infrastrukturu, umrežavanje, skladištenje i upravljanje u jedinstvenoj, samostalnoj arhitekturi, jednostavnoj za upotrebu i pogodnoj za distribuirana IT okruženja.

Takav data centar ima integrisane i sigurne rack‑ove s uređajem za besprekidno napajanje, distribuciju električne energije, hlađenje i nadzor, uz storage, mrežna i računarska rešenja koja nude renomirani hardverski vendori. Time se dobija celokupno rešenje, mikro data centar prilagođen krajnjem korisniku, integrisane arhitekture koja podržava edge okruženja. Klijenti mogu da smanje kašnjenje signala i brzo dodaju kapacitet, i da čitavim sistemom lako upravljaju, uz visoku sigurnost.

Da bi se prilagodili potrebama krajnjeg korisnika, takvi data centri imaju već razvijena hardverska i softverska rešenja, dakle predefinisane konfiguracije. Klijent dobija optimizovano rešenje koje omogućava veću prilagodljivost i fleksibilnost u skladu s novim zahtevima, tj. hibridno IT okruženje budućnosti koje odgovara zahtevima sadašnjeg, ali i budućeg cloud‑a.

Pročitajte i:  Schneider Electric održao online konferenciju za novinare i predstavio fokus poslovanja

Sve veća količina podataka – delom i zbog rasta Interneta stvari i povezanih uređaja – utiče na transformaciju tržišta data centara i tehnologija potrebnih da se oni podrže. Zbog toga su osmišljena edge rešenja kao efikasni sistemi za smanjenje kašnjenja signala, obradu podataka Interneta stvari i obezbeđenje veće dostupnosti i pouzdanosti. Mikro/modularni data centri pružaju rešenja „ključ u ruke“, sa svim potrebnim IT i računarskim komponentama koje obezbeđuju stalnu povezanost, odlične performanse i sigurnost.

Hardver je važna komponenta mikro data centra, ali veliki značaj ima i softver kojim se prati rad opreme. Nevezano za veličinu data centra (jedan ili više rack‑ova ili serverskih soba), softver omogućava da se IT okruženje nadzire i da se njime upravlja sa jednog mesta, čak i daljinski.

Edge rešenja će u budućnosti biti potrebna širokom krugu korisnika: onima kojima je Internet stvari alat za obavljanje posla, provajderima Internet usluga, onima koji kubure sa slobodnim prostorom, onima koji prate trendove i žele da u svemu budu prvi… Svi mi naći ćemo neku korist!

www.schneider-electric.rs

Vasilije Kodžopeljić

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,