BIZIT 2022

Dead Man’s Phone – Interaktivna detektivska igra 

Čuju se sirene hitne pomoći, ulične lampe zatrepere i gomila posmatrača počne da se okuplja.

PCPress.rs Image

Igra, nominovana za Baftu, pretvara telefone igrača u mesta zločina

U Peckham-u je 3:00, a lokalni tinejdžer Jerome Jacobs leži na samrti, nakon što su ga gurnuli sa balkona kule; u ruci steže otključani telefon. Vama, nadobudnom detektivu Met-a, uručuje se njegov telefon i traži se da analizirate Jerome-ove tekstove, slike i objave na društvenim mrežama kako biste sastavili priču o tome kako je mrtav završio na pločniku, nakon povratka iz noćnog provoda s prijateljima. Ovo je premisa Dead Man’s Phone-a, mobilne detektivske igre koju je razvio londonski studio Electric Noir, čije su prve epizode ​​puštane u beta verziji tokom 2020. godine. Osnivači kompanije, Nihal Tharoor i Benedikt Tatham, prvi su osmislili interaktivnu priču koja se u potpunosti odvija kroz pametni telefon karaktera iz igre. Istrage iz stvarnog života često zavise od toga kako detektivi, provodeći sate, protumače ono što nađu u telefonenima žrtava ili osumnjičenih, kao i istoriju društvenih medija.

Da bi bili sigurni da je policijska procedura priče istinita, Tharoor i Tatham angažovali su Sim Cryer-a, bivšeg narednika detektiva i istražitelja ubistava, kao konsultanta. Cryer se pokazao spretnim za glumu, i na kraju je uključen u igru kao pomoćni lik – glavni inspektor koji, uz nekolicinu konstantnih policajaca i dvojicu forenzičara i obaveštajca, pomaže igraču da postupi po informacijama koje su pronađene u Jerome-ovom pametnom telefonu. Uhvatiti tehničke detalje rada policije bilo je jednostavno. Electric Noir je imao mnogo težu prepreku – razumevanje kako britanski tinejdžeri razgovaraju 2020. godine. Zbog toga su se u velikoj meri oslanjali na mlade članove glumačke ekipe, petoricu omladinaca iz Londona. Takođe, mnogi video snimci, slike i objave na Instagramu na Jerome-ovom telefonu – tehnički dokazi – snimila je mlada glumačka ekipa. Rezultat je nivo realizma i spontanosti koji čine igru upečatljivijom. Na kraju sati i sati provedenih u skrolovanju kroz Jerome-ovov telefon u potrazi za tragovima o tome šta mu se dogodilo, stičete osećaj da poznajete I njega I njegove prijatelje.

Samu priču je teško prepričati, a da je ne spojlujemo. Igra je napisana mnogo pre ubistva Džordža Flojda i naleta Black Lives Matter, ali izgleda da se bori sa nekim problemima koji su podstakli pokret na nijansiran i efikasan način. Dead Man’s Phone nominovan je za nagradu BAFTA za mobilnu igru 2020. godine, ali umesto da počiva na lovorikama, Electric Noir već naporno radi na drugoj sezoni. Po Tharoor-ovom i Tathamovom mišljenju, format „pronađenog telefona“ ima potencijal da privuče ljude koji obično nisu igrači, ali koji uživaju u serijskim podkastima i Netflik-ovim kriminalnim dramama.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: