TrendMicro

Deca-hakeri menjaju rezultate političkih izbora

Hakerska konferencija Def Con već godinama demonstrira koliko su ranjivi državni sistemi za glasanje preko hakerskih akcija koje se izvode na replikama, gde je iskusnim hakerima omogućeno da pokažu svoje veštine i utiču na različite modele sistema koji se koriste prilikom političkih glasanja.

PCPress.rs Image

Ove godine su takve aktivnosti omogućene i mlađima od 16 godina, te je tom prilikom prikazano koliko su pomenuti sistemi zaista ranjivi. U okviru prvog dana događaja 39 dece pokušalo je da hakuje replike sistema za glasanje, te je njih 35 u tome uspelo, i to za manje od pola sata. Najbrži „hakerski napad“ izveden je za manje od deset minuta, a za njega je bio odgovoran jedanaestogodišnji dečak. Članovi žirija ističu da ih nije iznenadilo to što su deca uspela da kompromituju replike sistema, budući da nije tajna da su ranjivi, već brzina kojom su to uspevala da učine.

Pročitajte i:  Opasnost: Chrome i maliciozne ekstenzije

Mali napadači uspeli su da promene rezultate izbora, te imena kandidata u Kim Jong Un, Bob Da Builder i Tonald Drump, a iz američkog Državnog sekretarijata su izdali saopštenje u kojem se navodi da su tokom takmičenja korišćene nerealistične kopije sajtova, zbog čega su napadi i bili uspešni. Sa druge strane, iz organizacije Def Cona-a kažu da su takvi navodi netačni, te da su replike koje su korišćene tokom takmičenja u većini slučajeva bile bolje zaštićene od onih koje se koriste tokom stvarnih izbora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,