Deca u Finskoj jezike uče od robota

Elias, novi učitelj jezika u jednoj osnovnoj školi u Finskoj ima beskrajno strpljenje kada je u pitanju slušanje učenika koji beskonačno ponavljaju iste rečenice, uvek odgovara na pitanja, te ne čini da učenicima bude neprijatno kada nešto ne znaju, a može i da zapleše uz “Gangnam Style” za vreme odmora.

PCPress.rs Image

Naime, Elias nije tek običan učitelj, Elias je robot. Tako učitelj jezika dolazi u obliku mašine, tačnije humanoidnog robota, koji dolazi u paru sa prilagođenom aplikacijom, a koji je deo pilot programa, te jedan od četiri robota koji su ušli u osnovne škole u finskom gradu Tampere.

Robot može da razume i govori 23 jezika, a opremljen je softverom koji je kreiran tako da mu omogućava da protumači zahteve učenika, te da ohrabruje učenje. Za početak, robot komunicira na finskom, engleskom i nemačkom jeziku, dok će drugi jezici postati dostupni tek ako se program bude pokazao uspešnim. Elias prepoznaje i na kojem je nivou određeni učenik, te tome prilagođava pitanja, a ljudskim predavačima pruža informacije o napretku svakog učenika, te potencijalnim poteškoćama, ako do njih dođe. Predavači koji su da sada radili sa ovim robotom slažu se da predstavlja odličan način za podsticanje učenja i motivaciju učenika.

Pročitajte i:  Vredne donacije kompanije Huawei tehničkim fakultetima u Beogradu i Nišu

Uprkos veštinama koje imaju kada je podučavanje u pitanju, roboti još uvek nisu sposobni da održe disciplinu u učionici, što znači da će posao ljudskih predavača biti siguran bar još neko vreme.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,