TrendMicro

DeepFaceDrawing – AI koji pretvara crteže lica u realistične portrete

Tim naučnika sa Kineske akademije nauka u Pekingu razvila je AI tehnologiju nazvanu DeepFaceDrawing. U pitanju je tehnika koja je u stanju da od običnog skiciranog crteža napravi realističnu fotografiju.

PCPress.rs Image

Najuspešniji pokušaj do sada

Ovo nije prvi pokušaj da se tako nešto uradi, ali je do sada najuspešniji. Naime, za razliku od prethodnih alata, DeepFaceDrawing je mnogo fleksibilniji i ne zahteva da na crtežu bude veliki broj detalja. Softver se zasniva na velikoj bazi fotografija iz kojih „vadi“ detalje koji su mu potrebni da bi na osnovu crteža generisao sliku. Pri tome uzima u obzir relacije između objekata, pa se neće desiti da dobijemo lice sa jednim okom i dva nosa… Svaki od delova lica se razmatraju pojedinačno i kada se odabere model najsličniji originalu, uklapa se u finalnu fotografiju.

Ono što nije objavljeno je kako softver generiše i odabira različite rase. Do sada je tokom testiranja kreirano više od 17.000 lica, pri čemu se većina može okarakterisati da pripada belcima i južnoamerikancima. Verovatno je u pitanju sastav baze podataka, ali razlog može da bude i moguća manja kompleksnost generisanja takvih tipova lica. S obzirom da naučnici nisu dali nikakve informacije o ovom, ostaje nam samo da nagađamo.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Tehnologija će prvi put biti javno predstavljena na SIGGRAPH virtuelnoj konferenciji koja će se održati u julu ove godine. Na sajtu projekta pominje se i da bi aplikacija mogla da bude spremna za javnost u narednim mesecima. Ako se pokaže uspešnom, verovatno će predstavljati veliko potencijalno unapređenje u kriminalistici, gde bi mogla da zameni foto-robote osumnjičenih lica.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,