Deloitte: Tri srpske kompanije među 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u Centralnoj Evropi

Nada Sudjic i EXECOM Konsultantsko-revizorska kompanija Dilojt (Deloitte) je objavila listu 50 kompanija sa najvećim rastom u sektoru tehnologije na nivou Centralne Evrope, rangiranih prema rastu prihoda u poslednjih pet godina. Ove godine su po drugi put priliku da se uvrste u “najbržih 50” imale i kompanije iz Srbije. Ukupno se prijavilo preko 150 kompanija iz regiona, a tri srpske kompanije su se pozicionirale na ovogodišnjoj listi i to: EXECOM na 10. mestu, MadNet na 39. mestu i Algotech na 43. mestu.

Na prvom mestu liste se nalazi poljska internet kompanija Netmedia, sa rastom prihoda od preko 7210 odsto u periodu od 2004. do 2008. godine. Većina kompanija sa najbržim rastom na ovogodišnjoj listi dolazi iz Mađarske (11 kompanija), Poljske, Češke i Rumunije. Međutim, ove godine su im se pridruže i kompanije sa tržišta u tranziciji kao što su Bugarska sa 4, i Srbija i Hrvatska sa po 3 kompanije na listi. Prosečan rast kompanija na listi je 933 odsto.

Aleksandar Andrejin, Viši menadžer u Dilojtu, komentariše “Softverske kompanije i dalje dominiraju listom, zauzevši 24 mesta, kao i prošle godine. Međutim, u budućnosti se očekuje još veći rast internet kompanija, s obzirom da one ove godine beleže 8,7 miliona evra prihoda što je više od prosečnog prošlogodišnjeg prihoda ovih kompanija na listi (7,5 miliona).”

Pročitajte i:  Intervju sa Vintom Serfom: Do kraja osamdesetih internet je bio akademska tema

Lista je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Dilojtu, pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih pet godina veći od 50,000 eura, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja Centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.

Rank

Company

Country

Growth*

1

Netmedia S.A.

Poljska

7210%

2

TeamNet International S.A.

Rumunija

3317%

3

Kompan.pl Sp. z o.o.

Poljska

2411%

4

Sunrise System sp. z o.o.

Poljska

2364%

5

Telerik Corp.

Bugarska

2327%

6

Investor.BG AD

Bugarska

2130%

7

Agito S.A.

Poljska

1744%

8

AROBS Transilvania Software S.R.L.

Rumunija

1663%

9

AITIA International Informatics, Inc.

Mađarska

1399%

10

EXECOM d.o.o.

Srbija

1127%

Tabela: TOP 10 kompanija na Dilojtovoj listi 50 kompanija sa najbržim rastom u tehnološkom sektoru Centralne Evrope

Napomena: Dilojtovi eksperti su verifikovali prijave kompanija, upoređujući ih sa pokazateljima iz finansijskih izveštaja koje su kompanije same dostavile. Dilojt nije sproveo reviziju niti finansijsku analizu u prijavljenim kompanijama.

Pročitajte i:  Tehnologija i pandemija promenile navike čitanja

Celokupnu listu možete preuzeti na:

https://www.deloitte.com/view/sr_RS/rs/sektori/tehnologijamedijiitelekomunikacije/article/408fe66d6bb74210VgnVCM200000bb42f00aRCRD.htm

Facebook komentari:

Tagovi: ,