Top50 Glas publike

Delta Blues Gang – Pula

Delta Blues Gang iz Pule je unikatni hrvatski blues kvartet delta & texas blues izraza, pobednik 4th Croatian Blues Callengea i polufinalista 29th IBC – International Blues Challengea (između 40 izabranih bendova), održanog u Memfisu USA, 2013 godine. Tako je glasila najava za njihov prvi intervju koji su dali u Srbiji za emisiju Druga Strana Računara, a možete ga pročitati i na http://pcpress.rs/delta-blues-gang/. Šta se od tada desilo?

Slika 00

U Srbiji su do sada svirali 31. 05. 2014. u Vršcu na 10th Jazztronic Int. Festival i pobrali neskrivene simpatije publike. Evo šta su rekli o tom koncertu: “Vršac je probio Srbiju, bilo je baš vruće, tri bisa, da ne pričam previše, al’ nas nisu puštali dole. Valjda je tako moralo biti”. Isto se ponovilo 21. 11. 2014 u Subotici (Blues Time Club) i 22.11.2014 u Kikindi (13 th International Jazz & Blues Festival Kikinda). Delta Blues Gang su: Aleksandar Kajtez kao Texas Alexander – slide resonator gitara, Kristijan Kajtez kao Alabama Gus – bas gitara, Elizabeta Petrić kao Angel Lee – vokal i Livio Benčić kao Ben Lee – bubnjevi i udaraljke. U emisiji “Druga Strana Računara” gostovali su 21.06 u 00.05h – 02.00h i obećali koncert u Beogradu u najskorije vreme. Ipak pre Beograda sviraće u Srbiji u Sremskoj Mitrovici 25.04. na SM Jazz & Blues festivalu i u Kraljevu 04.07. na International Jazz Festival Jazzibar.

Ipak ovu priču smo usmerili na njihovu upornost i hrabrost da pokažu svetu kako se dobar bluz svira na ovim prostorima. Na tome im iskreno čestitamo i želimo da prikažemo kako se jedan sada već poznati evropski bluz bend priprema za  5TH European Blues Challenge Brisell, Belgija od 12-14.03.2015, šta se dešava na samom festivalu i kako se nastavlja bluz život posle jedmog takvog festivala.

Priča 1: Pre festivala – interviju na TV NOVA PULA  pre odlaska na Evropsko blues takmičenje.

Sve ste čuli. Idemo dalje.

Priča 2: Šta se dešavalo za vreme festivala?

5TH EUROPEAN BLUES CHALLENGE BRISELL, BELGIJA 12-14.03.2015

Slika 01

Iza nas je 5th EBC (European Blues Challenge) koji se ove godine od 12. – 14. marta održao u Brusselsu u Belgiji u spektakularnom AB teatru, koji se pokazao pravim izborom za ovakav glamurozan dogadjaj. 5th EBC otvorili su u četvrtak predstavnici belgijske blues scene Hideway Howlin Bill (pobjednik prvog EBC iz Berlina uz Freda and Healersa odličnih izvođača roots and rockabill bluesa i naprosto zapalili prepun Ancienne Belgique Teatar te večeri. Osim toga u gradu Brisellu te vcečeri ali i ostalih večeri 5th EBC u desetak klubova održavali su se klupske svirke lokalnih izvođača iz Belgije što je dodatno podgrevalu ionaku užarenu scenu tih dana u Briselu. Oko organizacije samog natjkecanja brinuli su se domaćini,  European Blues Fondation, Belgian blues association i RUF Records iz Nemačke koji su pružili kompletan i za muzičara dostojan tretman pre bine (u back stageu) i na bini (soundcheck prije nastupa, tehnički suport pri izlasku na binu i vrhunsko ozvučenje).

Slika 03Lista svih predstavnika na ovogodišnjem 5th EBC izgledala je ovako:

Friday 13th March
20:00  Romania: Marius Dobra Band
20:25  Denmark: Bound ► Law
20:50  Croatia: Delta Blues Gang
21:15  United Kingdom: Laurence Jones
21:40  Germany: Jessy Martens Band
22:05  France: Pillac
22:30  Netherlands: The Leif de Leeuw Band
22:55  Switzerland: The Two
23:20  Hungary: Éles Gabor Trio
23:45  Sweden: Lisa Lystam Family Band
Saturday 14th March
20:00  Luxemburg: Remo Cavallini Band
20:25  Italy: Dave Moretti Blues Revue
20:50  Austria: Herman Posch Duo
21:15  Finland: Micke Bjorklof & Blue Strip
21:40  Spain: Travellin’ Brothers
22:05  Slovakia: Jergus Oravec Trio
22:30  Poland: Drunk Lamb
22:55  Belgium: Doghouse Sam & his Magnatones
23:20  Norway: JT Lauritsen & The Buckshot Hunters
23:45  Latvia: Elastic

Slika 04Pobednici ovogodišnjeg 5th EBCa su Travelling Brothers koji su jakoj konkurenciji 20 predstavnika Europskih zemalja predstavljali Španiju. Drugoplasirani su bili domaćini Belgijanci Dog House Sam and his Megatones. Od predstavnika sa prostora bivše Jugoslavije nastupili su Delta Blues Gang koji su predstavljali Hrvatsku te ostvarili iznimno zapažen nastup uz ovacije brojne publike nakon svake od četri odsvirane autorske pjesme. Na početku ih je, kao i sve ostale predstavnike zemalja, najavio britanski muzičar Ian Siegal koji je velemajstorski vodio šou dve večeri takmičenja.

Nastup Delta Blues Ganga na 5th EBC može se opisati rečima: “Kročivši na binu AB teatra u stajlingu teksaških izvođača bluesa, koji kao da dolaze iz USA a ne iz Hrvatske, nastup su ovi vrhunski muzičari otvorili sa autorskom Texan Blues, da bi nakon furioznog izvođenja u jednom dahu nastavili sa Bottle In Your Hand, pa sve do umirijućeg i emotivno nabijenog izvođenja Been Used, u kome je pevačica Elizabeta pokazala zašto je sa pravom upoređuju sa Janis Joplin u svojim vokalnim interpretacijama. Završetak nastupa okrunili su autorskim izvođenjem pjesme “Gypsys Caravan uz virtuoznu slidersku svirku gitariste Aleksanda koji je i vodio šou i podizao publiku svojim bravurama”. Ono što su ovi Puležani prikazali u Briselu bilo je da zapravo oni predstavljaju jednu saveznu američku državu, a ne Hrvatsku, s obzirom na vjerodostojnost i orginalnost zvuka koji nose kao i interpretaciju muzičkog stila koji predstavljaju (teksaški i delta blues stil).

Slika 05Evropski pobednici i drugoplasirani izvođači, ali i velika većina drugih izvođača pokazala je šarolikost muzičkih izražaja bluesa (koji su ogromnog kvaliteta u izvođačkom smislu, da se razumemo), a koji se konzumiraju u Evropi, sa ipak naglaskom na komercijalniji pristup. Osim izvrsnog predstavnika Laurena Jonesa koji je predstavljao Britaniju i koji je pokazao Creamovsku inačicu bluesa, uz Jessy Martens  iz Njemačke koja je svojim visokim vokalom polupala zadnje čaše u rukama brojne publike, predstavivši hard rock verziju bluesa, do izvrsnih Mađara koji su naginjali prema west coast jumpin bluesu pa sve do obiteljskog i vizualno prelijepog benda iz Švedske (Lisa Lystam Family bend) koji su otprašili Chicago blues žanrovsku priču, ipak večina ostalih izvođača prikazala je blues  prilagođen privlačenju širih masa i popularizacije. Sve u svemu ovo ipak veoma jako takmičenje pokazalo je da se u Evropipraši odličan blues i da postoji tradicija slušanja, izvođenja kao ipodržavanja ovog vida muzičke kulture.  Svi muzičari, učesnici 5th EBCpokazali su zrelost u međusobnim kontaktima, podržavanjima, odobravanjima, muziciranjima u holowayima AB teatra tokom održavanja Challengea, jer uostalom je to i bit svega, gdje je muzika u ulozi ambasadora koji povezuje zemlje i ljude, čini živote lepšima i hrani duše. A o ukusima se ne treba previše raspravljati, kada govorimo o ovogodišnjim pobednicima, nego im treba čestitati i poželeti puno uspeha u daljoj promociji svogamuzičkog stila, kao i svim ovogodišnjim predstavnicima 20 zemalja, učesnika 5th EBC u Briselu.

Slika 02Evo šta Rockrpix – Live Music Images kaže o Delta Blues Gang: “Delta Blues Gang from Pula, Croatia plays its own unique version of blues based on delta root sound to electric and texas blues. In their own compositions, “gang” improvising and energetic performance style with powerfull slide resonator guitar and exlposion bluesy vocalist with dynamic rhythm section”. Pogledajte kako je to veličanstveno izgledalo na:  http://www.rockrpix.com/European-Blues-Challenge-2015/Croatia-Delta-Blues-Gang

Priča 3: Posle festivala spot, album i turneja.

Delta Blues Gang nakon povratka sa 5th European Blues Challengea u Bruxellesu u Belgiji, na kojem su imali vrlo zapažen nastup, objavio je spot „Bruxelles Highway“ , a koji se može pogledati na You Tubeu. Spot je snimio, producirao i režirao Bojan Prušac (aka Kentucky Bob) u produkciji Adriatic T. LTD, a snimljen je na prostranim ulicama Bruxellesa i u glamuroznom Ancienne Belgique Theatru.

Ono što spot čini vrlo interesantnim je da je u ovom videu prikazan dolazak benda u veliki grad i potraga za mjestom nastupa, gdje pritom majstorska režija prezentira i ocrtava duh ulica velegrada sa svim svojim manama i vrlinama. Sa kamerom na ramenu kadrove je hvatao nevjerojatni Bob koji je uz montažu i produkciju prezentovao multikulturalnost grada moći, novca i čokolada i tome suprostavio realnu situaciju na ulicama gdje uz bogatstvo dolazi i neizbježno siromaštvo. Spot završava furiozno u kojem meštar ceremonije, svjetski poznat Britanski muzičar i tekstopisac Ian Siegal, na šaljiv način predstavlja članove „Ganga“ koji dolaze na binu na oduševljenje publike pred prepunim teatrom. Osjećaj koji vlada nakon što se pogleda spot je doslovce zapanjujući. Razlog tome je progresivan zvučni udar na tragu najboljih cestovnih pjesama 70-tih (i izvođača poput kultnih Caned Heat, Johnny Wintera, Rory Galagera), odnosno autorska instrumentalna tema „Bruxelles Highway“. Glazbu i aranžman potpisuje slide gitarista Aleksandar Kajtez, dok uz njega  na snimku briljiraju brat blizanac Kristijan Kajtez sa bas dionicama i izvrsni Livio Benčić na bubnjevima. Prema reakcijama iz rock & blues glazbenih krugova i kritike ovaj spot ima sve predispozicije da bude kultni, jer dočarava vibracije velegrada, suprostavljene vrijednosti bogatstva i siromaštva te dolazak jednog malog benda „Higwayom“ na svjetlo pozornice.

Delta Blues Gang je prvog aprila objavila svoj četvrti live album! „Delta Blues Gang – live from 9th Sugar Cube Blues Festival ’14, Captured live“, Own issue. Nakon uspješnog i furioznog nastupa na 5th European Bllues Challengeu u Bruxellesu u Belgiji, pulska etablirana četvorka okupljena u Delta Blues Gangu objavljuje svoj četvrti album. Album nosi naslov „Delta Blues Gang – live from 9th Sugar Cube Blues Festival ’14, Captured live“ dok će svjetlo dana ugledati prvog aprila u vlastitom izdanju i nakladi. Zanimljiv je podatak da je i njihov zadnji album „American Mile“ objavljen upravo u isto vrijeme prošle godine, tako da se ovaj muzički sastav specijalizirao za objave prvog aprila, uz napomenu da se ne radi o nikakvoj šali. Da se ne radi o nikakvoj šali svedoči osam pomno odabranih stvari na novom live albumu koji je kurioziteta radi snimljen uživo bez ikakvog naknadnog masteringa. Glazbenu produkciju sa devetog Sugar Cube Blues festivala (ozvučenje i razglas) za prvih sedam numera potpisuje Boomker produkcija, odnosno sound eng. Danijel Matanović, DJ Krme. Dok je zadnja tema „I’ts All Right (H. D. Taylora) kao bonus tema sa novog albuma snimljena uživo tokom gostovanja članova „Ganga“ na Radio Puli u akustičnoj varijanti, uz sound eng. Florijana Odobašića. Za naslovne fotografije albuma zaslužan je izvrsni Branko Galičić koji je bio oficijelni fotograf blues festivala.

Slika 06Novi live album ima svu onu toplinu i energiju (kao Johnny Winterovi live albumi 70-tih) te odiše energijom i vibrom odlične interakcije muzičara i publike koji tokom preslušavanja albuma postaju jedno biće. Grad u kojem je snimljen ovaj album je Županja u Hrvatskoj u sklopu održavanja devetog po redu Sugar Cube Blues Festivala u režiji odličnih organizatora i još bolje produkcije, odnosno ljudi zaduženih za razglas i ozvučenje. Time Županja (i ostali manji gradovi) u Hrvatskoj pokazuju da ne treba ići u velike gradove da bi se slušao odličan i originalan blues ili bio „in“ u blues muzičkom svetu, već naprotiv suprotno. Može se slobodno reći da se u manjim gradovima Hrvatske organizuju festivali jaza i bluesa koji su bacili rukavicu u lice velikim gradovima, koji su se izgubili u svom identitetu demagogije i novokomponiranih lakih nota. Dok manji gradovi strpljivo grade svoj identitet uz vizije organizatora koji organizuju ovakve sjajne blues festivale i pozicioniraju sebe na Evropskoj i Svetskoj karti blues festivala. Zato ne čudi da je Delta Blues Gang odlučio objaviti ovaj album upravo iz malenog, ali srčanog grada Županje i time otvoreno podržati nastojanja organizatora drugih manjih gradova da istraju u svojim vizijama jazz & blues festivala. Sa druge strane ovaj novi live album paklene četvorke iz Pule nudi sve ono lepo za slušaoce plavih tonova i uvlači ih u svijet delte i teksaškog highway bluesa bez ikakvih kompromisa na originalan i jedinstven način. Zato recimo bravo za Delta Blues Gang i hrabrost da bez ikakvog naknadnog masteringa objavi „razgolićen live album“ čime ovi originalni muzičari neosporno dokazuju u prvom redu da itekako znaju svirati i ne libe se da to otvoreno pokažu auditorijumu u svom prepoznatljivom delta i teksaškom stilu sviranja bluesa.

Poslušajte  prvi singl “Come On In My Kitchen” (Robert Leroy Johnson, 1936) sa novog live albuma – Delta Blues Gang – “Live from 9th Sugar Cube Blues Festival ´14 – Captured Live”! Poslušajte snimak bez ikakog masteringa i šminkanja, direktno sa koncerta u Županji, sjana atmosfera, sjajni ljudi i organizacija, pa to zvuči ovako…

Po objavljivanju albuma i singla uslediće regionalna turneja naziva „Reunion Caravans Tour 2015“ a obuhvatiti će sljedeće gradove i festivale u regiji: 28.03. Rovinj (CRO), 08.04. Pula (CRO), 25.04. Sremska Mitrovica (SRB), 08.05. Kamnik (SLO), 23.05. Samobor, (CRO), 03.07. Varaždin (CRO), 04.07. Kraljevo (SRB), 10.07. Umag (CRO), 11.07. Umag (CRO),  17.07. Mostar (BIH). 25.07. Moščenićka Draga (CRO), 01.08. Kastav (CRO), 22.08. Pula (CRO), 29.08. Skofija Loka (SLO) i 31.10. Zupanja (CRO).

Delta Blues Gang nisam lično upoznao, ali osećam da bi sa njima imao mnogo zajedničkih tema i da bi razgovori trajali do kasno u noć. Do tada, sluašću i uživaću u muzičkom, scenskom i stvaralačom majstorstvu ove maestralne četvorke.

Predrag Jovanović 

Računajte na računare

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Predrag Jovanović

Autor i voditelj radio emisije "Druga strana računara"