BIZIT 2022

Dešavanja na Suncu: Deset godina u šezdeset minuta

Deset godina na Zemlji je jedno, a na zvezdi staroj oko 4,6 milijardi godina nešto sasvim drugo. Ipak, svaka decenija na Suncu je prepuna turbulentnih događaja, te silovitih promena, što se najbolje vidi u time-lapse videu koji su napravili eksperti iz NASA-ine Solar Dynamics opservatorije (SDO).

PCPress.rs Image

Sunčeva dekada

U videu, koji je naslovljen A Decade of Sun, je upakovano 425 miliona fotografija visoke rezolucije. Od 2. juna 2010. do 1. juna 2020. godine snimana je po jedna fotografija na svakih 0,75 sekundi, a svaka sekunda u videu predstavlja jedan dan u životu Sunca. Tako čitava decenija traje samo 60 minuta, a tu je i kraća verzija od šest minuta.

U poslednjih deset godina Sunce je trpelo promene, a najveća se dogodila 2014, i bila je u vezi sa sunčevim pegama. Radi se o tome da polovi na Suncu menjaju mesta na svakih 11 godina, pa sever postaje jug, i obrnuto, a nakon promene se površina zvezde smiri tako da se ne vide pege. Taj period mirovanja zove se „solarni minimum“, i trenutno smo u sred jednog takvog razdoblja.

Pročitajte i:  NASA planira da na Zemlju donese uzorke kamenja sa Marsa

Sve ove promene se, naravno, ne vide sa Zemlje, bar ne golim okom, ali ponašanje zvezde prate NASA-ini SDO sateliti, te uz pomoć ultravioletnih zraka snimaju sve promene na glavnoj zvezdi našeg solarnog sistema.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,