BIZIT 2022

Deset godina od prvog tvita iz svemira

Pre deset godina na jučerašnji današnji dan (12. maja 2009.), NASA astronaut Michael J. Massimino je sastavio prvi tvit iz svemira dok je bio na misiji koja je tada još aktivnim Space Shuttle-om išla da „poseti“ svemirski teleskop Hubble.

PCPress.rs Image

Tokom priprema za misiju STS-125, koja je ujedno bila i poslednja prilika astronautima da nadograde Hubble, Massimino je počeo aktivno da koristi Twitter, tada ni tri godine staru društvenu mrežu. Na njoj je objavljivao informacije sa svojih treninga i s priprema za svemirsku misiju i šetnje orbitom, a namera mu je bila da objavi i poneki tvit iz same orbite. U tome je i uspeo pre deset godina, za vreme kruženja Zemljinom orbitom u Space Shuttle-u, a Massimino je tvitovao sledeće:

Time je službeno postao prvi tviteraš iz svemira, a za vreme misije fotografisao je i poneki selfi s prilično atraktivnim pogledom iza sebe. Međutim, iako se ova objava smatra prvim tvitom iz svemira, Massimino je nije, tehnički gledano, direktno iz orbite postavio na Twitter – poslao ju je mailom kontroli misije a oni su je postavili na njegov Twitter nalog, piše Bug. U svakom slučaju, smatra se da je upravo ova objava prvi „svemirski tvit“ u istoriji. Danas je, sasvim uobičajeno da astronauti imaju internet vezu i da se redovno javljaju s Međunarodne svemirske stanice.

Pročitajte i:  Elon Musk traži da se blokira Twitter zahtev za ubrzano suđenje

Pre deset godina imali su tek poneku priliku da pošalju e-mail iz svemira, ali nisu imali pristup ostatku Interneta. Istini za volju, u kratkim Space Shuttle-ovim misijama poput ove, koja je trajala sedam dana, astronauti nisu imali ni preterano mnogo vremena za surfovanje ili chat. Uglavnom su se bavili mnogobrojnim naučnim i tehničkim zadacima koji su im bili dodeljeni.

Izvor: Our Planet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,