ePlaneta

Deseti rođendan .срб domena i predstavljanje pisma Lingva RNIDS

Povodom obeležavanja desete godišnjice od početka registracije .срб domena Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) poklanja još jedno pismo srpske ćirilice posebno dizajnirano za ekranski prikaz. Ligva RNIDS je treće pismo kreirano u saradnji sa organizacijom Tipometar, a autor pisma je Petar Vasilić. Pismo predstavljamo 27. januara tokom događaja „Ćirilica u oku posmatrača“ čiji će prenos biti realizovan od 11 časova na Jutjub kanalu RNIDS-a.

PCPress.rs Image

Ligva RNIDS je pismo namenjeno je i štampi i prikazu na ekranu, a čine ga četiri fonta: LingvaRNIDS-Regular, LingvaRNIDS-Italic, LingvaRNIDS-Bold, LingvaRNIDS-Thin. Uspravne varijante ovog pisma su prelaznog, a Italic varijanta je humanističkog tipa i razlikuje se po oblicima od uspravne. Normalna težina pisma je pogodna za sitnije tekstove koji se duže čitaju. Bold i Italic služe za isticanje teksta, dok Bold težina pored Thin težine pruža fin kontrast koji može biti interesantan u grafičkom dizajnu. Pismo predstavlja autor Petar Vasilić, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na studijskom programu Grafičko inženjerstvo i dizajn. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer Grafički dizajn, a master studije je završio na smeru Grafika i knjiga.

Pročitajte i:  Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

Slavimir Stojanović Futro, dizajner, vizuelni umetnik, autor i profesor čiji su projekti osvojili više od 300 međunarodnih nagrada i predstavljeni su u vodećim magazinima, publikacijama, galerijama i muzejima održaće predavanje na temu „Ćirilica kao deo vizuelnog identiteta“. U fokusa predavanja biće fenomen komunikacije ćiriličkog pisma, estetike i nasleđa koju ono nosi u specifičnim lokalnim okolnostima, a u odnosu na kompletnu profesiju savremenog grafičkog dizajna, nastalu na tekovinama zapadnog kapitalizma, koja samim tim deluje asinhrono u odnosu na naš kulturni mikrokosmos. Futro će govoriti o tome kako se dizajner suočava sa ovim izazovima u pokušaju da kreira relevantne vizuelne identitete koji pomeraju čitavo društvo napred, korak po korak.

Bojan Stefanović, grafički dizajner, osnivač je i vlasnik studija Logoholik tokom svog predavanja posebnu pažnju posvetiće problemu srpskog ćiriličkog kurziva. Pružiće sažet osvrt na status srpske ćirilice u svakodnevnoj upotrebi na digitalnim platformama, analiziraće dobra rešenja iz prakse kroz primer redizajna sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i govoriti o tehničkoj podršci postojećih platformi pri korišćenju srpskog ćiriličkog kurziva sa presekom trenutne tipografske ponude.

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

Sa ciljem da poveća fond besplatno dostupnih resursa za kreiranje internet sadržaja na ćirilici, RNIDS je do sada poklonio dva pisma dostupna za besplatno preuzimanje na našem sajtu, pismo Areal RNIDS, autorke Olivere Stojadinović, i Orto RNIDS, autorke Ane Prodanović.

Registracija .срб domena počela je pre 10 godina, 27. januara 2012. godine, kada je .срб postao drugi domen na svetu (posle .рф) čiji je nazive moguće registrovati na ćirilici.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,